Riksdagsgruppens sommarmöte 2004: Ökad sysselsättning är nu viktigast.

12.08.2004 kl. 00:00
En moderat helhetsinkomstuppgörelse i kombination med stimulerande inkomstskattesänkningar är nödvändiga ingredienser för att stimulera den inhemska efterfrågan och förbättra sysselsättningen.

Därtill är det viktigt att regeringen enas om en riktad satsning för att stöda sysselsättningen i låglönebranscherna. Svenska riksdagsgruppen kan dock inte omfatta en modell som skulle finansieras genom en allmän höjning av arbetsgivaravgifterna.

Svenska riksdagsgruppen anser att hushållsavdraget måste utvecklas och utvidgas för att öka sysselsättningen i servicebranscherna. Det bör t.ex. vara möjligt för barn att köpa hushållstjänster åt sina föräldrar. Även föräldrar bör kunna köpa tjänster åt sina vuxna barn.

För att Finland även i fortsättningen skall vara en ledande kunskapsbaserad ekonomi krävs extra satsningar på utbildning och forskning. Vi måste stärka kunnandet för att trygga den finländska konkurrenskraften, vilket också regeringens globaliseringsarbetsgrupp poängterat. Finland måste offensivt tackla de krav som den allt mer globaliserade ekonomin ställer, konstaterar riksdagsgruppen.

Regeringens planer på att förenkla företagarnas vardag bör nu förverkligas, bl.a. måste företagarnas socialskydd förbättras.

Svenska riksdagsgruppen är samlad till sitt sommarmöte i Vasa 12-14.8. Mötesprogrammet avslutas på lördagen med att gruppens medlemmar träffar österbottningar på Vasa torg kl. 10 till 12.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35