Sjukhusen bör stärka personalens språkkunskaper!

16.09.2004 kl. 00:00
En utredning som presenterades tidigare i veckan visar att en stor del av personalen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt inte betjänar patienter på svenska, trots att patienten ber om det.

 

 
Enligt Svenska riksdagsgruppen är det positivt att man utrett ärendet inom HNS:s specialsjukvård. Problem finns också inom andra sjukvårdsdistrikt som betjänar svenskspråkiga.
– Liknande utredningar bör också göras för primärvården samt inom andra sjukvårdsdistrikt, anser riksdagsgruppen.

– Vi kan inte acceptera att den nya språklagen inte efterföljs inom HNS. Enligt språklagen skall kunderna erbjudas service på sitt modersmål då de är i kontakt med en offentlig instans.
– Det bör vara en självklarhet att varje vårdanvisning ges på patientens modersmål. Språket är en kvalitetsfaktor i vården, framhåller Svenska riksdagsgruppen.

– Ledningen vid sjukvårdsdistrikten måste tillsammans med ledningen för varje sjukhus utarbeta strategier för hur situationen kan förbättras. Varje enhet bör utse en ansvarsperson som kontinuerligt följer upp arbetet.
– Vid varje enhet bör personalens språkkunskaper kartläggas. Därefter skall personalen erbjudas språkutbildning.

Svenska riksdagsgruppen uppmanar undervisningsministeriet och de medicinska fakulteterna att stärka språkundervisningen inom vårdyrkena, eftersom nuvarande insatser bevisligen inte är tillräckliga.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35