Svenska riksdaggruppen är inte villig att ändra subjektiva rätten till dagvård.

23.09.2004 kl. 00:00
Flera ledande tjänstemän inom stat och kommun har i offentligheten ansett att den subjektiva rätten till dagvård missbrukas och kostar samhället för mycket. Den främsta kritiken har riktats mot att familjer där ena föräldern är hemma väljer att sätta ett äldre barn i heldags dagvård.

Svenska riksdagsgruppen godtar inte dessa argument.
- Problemet är inte missbruket av kommunal service. Problemet är att familjerna inte erbjuds andra flexibla lösningar som motsvarar deras behov.

- Många familjer är inte i behov av en heldagsplats inom dagvården. Tyvärr erbjuder få kommuner andra möjligheter. För flera familjer skulle det optimala vara att ha barnen halva dagen på dagis eller i lekparkverksamhet. Eftermiddagen eller förmiddagen skulle erbjuda föräldern tid att t.ex. söka jobb eller koncentrera sig på att ta hand om ett nyfött barn.

- Tyvärr blir man ofta tvungen att byta dagis då man övergår till halvdagsvård. Detta gör att föräldrar vill hålla kvar barnet i dess bekanta omgivning. Också på den punkten bör den kommunala förvaltningen göras mer flexibel.

- Vår stela dagvårdsförvaltning gör att föräldrar inte vågar säga upp en heldagsplats i rädsla för att barnet inte får tillbaka platsen då båda föräldrarna börjar jobba. Därför borde kommunerna erbjuda familjerna att tillfälligt avbryta dagvården med löfte om att samma dagvårdsplats fås tillbaka vid en överenskommen tidpunkt. Kommunerna kunde också utnyttja tredje sektorns dagklubbar på ett bättre sätt.

- Det är skäl att minnas att den subjektiva rätten gäller barnen. Trots att uppfostringsansvaret för barnen ligger hos föräldrarna finns det många fall är familjen i behov av socialt stöd och då är det motiverat att barnet spenderar en tid på dagis. Likaså är det motiverat att barn med invandrarbakgrund spenderar tid på dagis för att i sällskap med andra barn snabbare integreras i samhället.

Pressmeddelande 23.9.04 kl. 15.00

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00