Svenska riksdaggruppen är inte villig att ändra subjektiva rätten till dagvård.

23.09.2004 kl. 00:00
Flera ledande tjänstemän inom stat och kommun har i offentligheten ansett att den subjektiva rätten till dagvård missbrukas och kostar samhället för mycket. Den främsta kritiken har riktats mot att familjer där ena föräldern är hemma väljer att sätta ett äldre barn i heldags dagvård.

Svenska riksdagsgruppen godtar inte dessa argument.
- Problemet är inte missbruket av kommunal service. Problemet är att familjerna inte erbjuds andra flexibla lösningar som motsvarar deras behov.

- Många familjer är inte i behov av en heldagsplats inom dagvården. Tyvärr erbjuder få kommuner andra möjligheter. För flera familjer skulle det optimala vara att ha barnen halva dagen på dagis eller i lekparkverksamhet. Eftermiddagen eller förmiddagen skulle erbjuda föräldern tid att t.ex. söka jobb eller koncentrera sig på att ta hand om ett nyfött barn.

- Tyvärr blir man ofta tvungen att byta dagis då man övergår till halvdagsvård. Detta gör att föräldrar vill hålla kvar barnet i dess bekanta omgivning. Också på den punkten bör den kommunala förvaltningen göras mer flexibel.

- Vår stela dagvårdsförvaltning gör att föräldrar inte vågar säga upp en heldagsplats i rädsla för att barnet inte får tillbaka platsen då båda föräldrarna börjar jobba. Därför borde kommunerna erbjuda familjerna att tillfälligt avbryta dagvården med löfte om att samma dagvårdsplats fås tillbaka vid en överenskommen tidpunkt. Kommunerna kunde också utnyttja tredje sektorns dagklubbar på ett bättre sätt.

- Det är skäl att minnas att den subjektiva rätten gäller barnen. Trots att uppfostringsansvaret för barnen ligger hos föräldrarna finns det många fall är familjen i behov av socialt stöd och då är det motiverat att barnet spenderar en tid på dagis. Likaså är det motiverat att barn med invandrarbakgrund spenderar tid på dagis för att i sällskap med andra barn snabbare integreras i samhället.

Pressmeddelande 23.9.04 kl. 15.00

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05