Enestam: Klarhet i företagarbegreppet behövs!

27.09.2004 kl. 00:00
- Vi måste få klara regler för när det är fråga om företagande och när det är fråga om ett arbetsavtalsförhållande. Vad är lön och vad är arbetsersättning? Dagens situation är ohållbar. Det finns alltför många exempel på fall där ett arbete utförts av en företagare för uppdragsgivarens räkning, och där beskattaren sedan ansett att det inte handlar om företagsverksamhet utan om ett regelrätt anställningsförhållande, säger sfp:s partiordförande och miljöminister Jan-Erik Enestam under sitt besök hos företagare i Malax, Österbotten.

 
- Exempel på detta finns bland annat inom båtbranschen men också inom den offentliga sektorn. Personer som via bolag sålt sina undervisningtjänster till Arbetarsinstitut har tex ansetts vara i anställningsförhållande.

- Det här är ytterst problematiskt eftersom uppdragsgivaren en lång tid efter att uppdraget slutförts, kan hamna att betala arbetsgivaravgifter, och företagaren i sin tur beskattas för löneinkomst och inte som näringsidkare. Det är inte rimligt att vi i Finland har regler som gör
slutresultatet oförutsägbart för såväl företagaren som för den som upphandlar tjänsten eller arbetet.

- Vi har all anledning att uppmuntra folk till företagande för att öka sysselsättningen i vårt land. Då behöver vi sporrande och klara regler som tillämpas enligt enahanda grunder i hela landet, poängterar minister Enestam.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35