Läkemedelsbolagens förfarande en besvikelse

07.03.2005 kl. 00:00
Nyheten om att läkemedelsbolagen och apotekarna ingår avtal för att utnyttja kryphål i bestämmelserna om parallellpreparat var en besvikelse, säger riksdagsgruppens medlem i riksdagens social- och hälsovårdsutskott Pehr Löv.

 

 Enligt lagen skall apoteken erbjuda patienten att byta ut receptet mot det billigaste alternativet. Enligt Helsingin Sanomat erbjuder apoteken en annan av avtalspartnerns produkter som inte nödvändigtvis är den billigaste.
- Lagen ger patienten rätt att välja det preparat som denna önskar. Valet får däremot inte styras av hemliga avtal mellan läkemedelsindustrin och apoteken. Det är viktigt att trovärdigheten för utvecklingen, marknadsföringen och försäljningen av mediciner består, säger Löv.

- Det är bra att myndigheterna noggrant utreder hur utbrett förfarandet är. Ifall aktörerna på marknaden inte har för avsikt att agera enligt lagens anda, måste lagstiftaren överväga ytterligare begränsningar och påbud för att få bukt med de galopperande läkemedelskostnaderna, anser Löv.

Då systemet med parallellmediciner trädde i kraft år 2003 sjönk både patienternas och Folkpensionsanstaltens medicinkostnader märkbart. Ifjol skedde en rejäl ökning igen. Enligt uppgift gick staten och patienterna ifjol miste om tiotals miljoner euro på apotekarnas och läkemedelsbolagens avtalssystem.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35