Studentexamensreformen måste följas upp redan i höst!

23.03.2005 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen är oroad över att antalet abiturienter som väljer att skriva det andra inhemska språket i studentskrivningarna minskar.
- Idag skriver 19 175 abiturienter provet i svenska. Det är 13 procent mindre än ifjol. Detta kan jämföras med att det totala antalet abiturienter som bara är 3 procent mindre än ifjol.

- Svenska riksdagsgruppen varnade redan i samband med studentexamensreformen ifjol för de tendenser som fanns att utläsa ur statistiken från de skolor som ingick i det mångåriga strukturförsöket. Speciellt oroväckande är att det funnits ett så stort ointresse bland pojkar att skriva det andra inhemska språket. Det kommer i längden att försätta de manliga studenterna i en sämre situation på arbetsmarknaden i kampen om arbetsplatserna t.ex. inom den offentliga sektorn.

Svenska riksdagsgruppen uppmanar undervisningsministeriet att redan efter höstens studentskrivningar analysera reformens följder.
- Principen bör vara att studentexamen är ett prov på gymnasiets allmänbildande undervisning. Den ökade valfriheten i studentexamen får inte leda till en minskad valfrihet i studie- och arbetslivet.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00