Olagliga strejker bör förhindras

14.04.2005 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen värnar om löntagarnas rätt att organisera sig samt deras strejkrätt. Lagstiftningen skiljer däremot mellan lagliga och olagliga strejker. Nu finns en klar trend enligt vilken en del grupper tar till olagliga medel för att uppnå sina mål i de arbetsmarknadspolitiska förhandlingarna.

 

 
Svenska riksdagsgruppen anser att det behövs en reform av strejklagstiftningen för att få bukt med de olagliga strejkerna. Problemet bör lösas på politisk nivå eftersom strejkerna ofta hotar hela samhällets funktioner, speciellt om det är fråga om transporter eller grundtrygghetsfunktioner.

Ett konkret förslag kunde vara införandet av tvångsmedling genom vilken man snabbt kunde fatta beslut och avsluta olagliga strejker. Systemet finns redan i Sverige. Tvångsmedlingen kunde också användas vid stödstrejker, varslade strejker inom nyckelsektorer samt strejker som kunde hota grundtryggheten i hela samhället.

Det behövs en översyn av de straffrättsliga följderna så att de ligger en skälig nivå i förhållande till de materiella skador som de olagliga strejkerna förorsakar. Samtidigt finns det skäl att klargöra lagens definitioner av en olaglig strejk för att undvika misstolkningar.


Stuvarna i landets största hamnar lade på torsdagen ned arbetet för att sätta fart på de pågående förhandlingarna med arbetsgivarna. Också på tisdag och onsdag har strejker förekommit i hamnarna på olika håll i landet. Ursprungligen har transportfacket meddelat att strejken inleds på fredag. Samtidigt anklagar arbetsgivarna pappersfacket för 13 olagliga strejker sedan början av april.
Svenska riksdagsgruppen påminner om att den olagliga busstrejken i höstas höll på att fälla hela det inkomstpolitiska helhetsavtalet. Konsekvenserna av den olagliga strejken kunde ha blivit ödesdigra för hela Finlands konkurrenskraft. De sista domarna mot transportfacket föll i slutet av mars.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05