Medicinkostnaderna har stigit för mycket!

03.06.2005 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen oroar sig för de galopperande läkemedelskostnaderna i Finland. Trots att antalet mottagare av läkemedelsförmåner från Fpa har hållits på samma nivå sedan 1993, har värdet på ersättningarna nästan trefaldigats. Samtidigt har medelvärdet på de utskrivna recepten stigit från 21 euro år 1987 till 54 euro år 2004.

 

 
– Läkarna måste bli mer kostnadsmedvetna vid ordination av mediciner. Genom fortbildning och information kunde man öka förståelsen för de höga nationella läkemedelskostnaderna. Apoteken måste medvetet gå in för att öka utbytet av generiska mediciner utan att den medicinska vården kan ifrågasättas. Forskningar visar att man t.ex. kunde spara 40 miljoner euro årligen ifall man i 75 procent av fallen ersatte kolesterolmediciner med de förmånligaste alternativen. Dessa forskningsresultat måste nu omsättas i praktiken.

Svenska riksdagsgruppen är besviken över att möjligheten att ersätta dyra mediciner med parallella läkemedel endast gav en temporär effekt. Riksdagsgruppen anser att orsakerna till detta noggrant måste utredas i samarbete mellan Folkpensionsanstalten och Social- och hälsovårdsministeriet.

En forskningsrapport visar att Finland har bland de högsta minutpriserna på läkemedel i hela Europa medan de lägsta priserna finns i Belgien och Spanien som bedriver en stram prissättningspolitik. Riksdagsgruppen efterlyser nu mer skärpta grepp av Läkemedelsprisnämnden som bestämmer partipriserna i Finland. I reformen av läkemedelsersättningarna som kommer till regeringsbehandling nästa vecka måste intentionerna om att sänka partipriserna förverkligas.

Pressmeddelande 3.6.2005

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40