Budgetmanglingen: Sfp gläds över större satsningar på miljövård

24.08.2005 kl. 00:00
Sfp gläds över att statsbudgeten för nästa år möjliggör nya satsningar på miljövård och speciellt skyddet av Östersjön.
- Regeringen fortsätter verkställa Östersjöprogrammet med konkreta åtgärder som förbättrar den marina miljön, säger sfp:s ordförande, miljöminister Jan-Erik Enestam.

 

Anslaget för miljöarbeten möjliggör nya satsningar på regionala avloppsvattenledningar vilket hindrar näringsämnen från att nå vattendragen och bromsar övergödningen. Nya projekt som förbinder avloppsnätet påbörjas nästa år bland annat i Terjärv och Kaustby, Pojo och Karis samt Borgnäs och Kervo.
Anslaget för miljöorganisationer höjs rejält nästa år. Det innebär bland annat ökade resurser för att bygga ut nätet för tömning av båtarnas septiktankar samt avfallshanteringen i skärgården.

Programmet för rekreation och turism på naturskyddsområden (VILMAT) påbörjas nästa år. Det första projektet gäller Pallas-Ylläs nationalpark i Lappland, vilket också har positiva effekter för sysselsättningen i området.

Sfp är tillfreds med att de omotiverade kraven på planläggningstvång för kommunerna i huvudstadsregionen kunde avvärjas. Istället får Helsingfors förvaltningsdomstol tilläggsresurser för flere domartjänster i avsikt att försnabba behandlingen av besvär mot detaljplaner. Förhöjd fastighetsskatt för planlagd, men obebyggd mark tas även i bruk.

Sfp är besviket över att förbättringen av den överbelastade och farliga stamväg 51 skjuts fram. Svenska riksdagsgruppen håller fast vid att förbättringen bör inledas under denna valperiod.
Sfp är tillfreds med att passagerartrafiken i Kvarken fortsättningsvis stöds, liksom tågtrafiken mellan Karis och Hangö.

Svenska riksdagsgruppens krav att förbättra situationen för de fattigaste pensionärerna samt för anhörigvårdarna har hörsammats. Folkpensionen höjs med 5 euro medan det lägsta stödet för anhörigvårdarna höjs med 67 euro till 300 euro. Anhörigvårdare som vårdar dygnet runt får två avlastningsdagar till i månaden.
Beslutet att slopa självriskandelen på 7 procent i bostadsstödet för dem som får utkomststöd gynnar även ensamförsörjarfamiljer. Det rimmar väl med svenska riksdagsgruppens krav att förbättra ensamförsörjarfamiljernas situation.

Riksdagsgruppen fick även gehör för sitt krav att öka anslagen för åklagarväsendet.

Bland regionala projekt kan nämnas att planeringen av saneringen av det mögelskadade polishuset i Jakobstad kan inledas redan i höst. Medel sätts nämligen in i höstens tilläggsbudget och inte i nästa års budget som planerat.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40