Enestam: Innehållet viktigare än skalet i komunreformen

16.09.2005 kl. 00:00
- En kommun- och servicestrukturreform kommer oberoende om man vill det eller inte, konstaterade Svenska folkpartiets ordförande, miljöminister Jan-Erik Enestam, på partistyrelsens möte idag.

 – Det är svårt att sia om slutresultatet av reformen, men en sak är säker; den kommer att innebära ordentliga förändringar. Att nu endast stillatigande sitta och vänta på att "faran är över" och projektet begravs är inte klok politik. Det behövs lokal och regional aktivitet samt nytänkande, sade Enestam.

- För Sfp är förvaltningsreformer alltid utmanande eftersom schablonmässiga lösningar, som bygger på stora befolkningsunderlag, oftast leder till förändringar i den språkliga indelningen. Därför måste den modell man i slutändan stannar för garantera att den svenska befolkningen kan hållas samlad i enhetliga förvaltningslösningar vi själva kan vidkännas. Den föreslagna regionkommunmodellen kan därför inte godkännas. Den skulle också vara problematisk ur en demokratisynvinkel, poängterade Enestam.

- Samtidigt är det centralt att i diskussionen fokusera på servicen och sätten som den produceras på. Kommuninvånarens behov måste alltid komma först, inte förvaltningsgränser eller modeller. Innehållet är det viktiga – inte skalet, fastslog Enestam.

- I denna situation är det bra att man vågar debattera alla alternativ och att alla möjligheter synas. Därför välkomnar jag den diskussion om frivilliga kommunsammanslagningar som nu förs i hela Svenskfinland.

Samtidigt vet vi inom Sfp att en kommunsammanslagning i sig inte löser
några problem om man inte samtidigt ser över innehållet. Ur språklig synvinkel är starkare primärkommuner att föredra framom stora mastodontlösningar, konstaterade Enestam.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40