Sfp kräver mer satsningar på vägar och socialskydd.

26.09.2005 kl. 00:00
Sfp:s riksdagsmän inlämnade 26 tilläggs- och ändringsförslag till regeringens budgetproposition. Tiden för inlämnandet av budgetmotioner gick ut på måndagen 26.9.

Sociala förbättringar
Eva Biaudet förslår att föräldraledigheten förlängs tills att barnet fyller ett år. Idag tar rätten till föräldrapenning slut när barnet är omkring 9 månader. Förlängningen av föräldrapenningsperioden med 78 vardagar beräknas kosta 4,6 miljoner euro. Biaudet vill också öka bidraget till sociala sektorns kompetenscentra med 1,5 miljoner.

Pehr Löv vill öronmärka 7,5 miljoner euro till tryggandet av barn- och ungdomspsykiatriska tjänster. Löv konstaterar att sjukhusplatserna inom mentalvården minskat de senaste 25 åren men att öppenvården inte utvecklats i motsvarande takt.
Löv vill också trygga en årlig rehabilitering för alla veteraner samt göra det möjligt för veteraner att ta med någon annan än äkta maka/make på rehabilitering.

Nils-Anders Granvik vill få in 2 miljoner euro för pälsdjursföretagarnas avbytarverksamhet i budgeten för år 2006. Ett avbytarsystem kunde främja generationsväxlingar och nyetableringar, menar Granvik.

Astrid Thors vill förbättra socialskyddet för forskare. Thors uppskattar att sjukförsäkringskostnaderna för stipendietagare skulle innebära kostnader på 0,7 miljoner euro på årsnivå.
Astrid Thors noterar att antalet barn placerade i vård utanför sitt egentliga hem har ökat med en tredjedel under de åtta senaste åren. Thors vill stöda fosterfamiljerna genom att säkra finansieringen av experiment med avlastnings- och vikariehjälp för fosterföräldrar som sköter av kommunen omhändertagna barn.
Thors vill också öka finansieringen för utbildning av yrkeslärare vid Åbo Akademis pedagogiska fakultet med en halv miljon eftersom flera utredningar visar på ett ökande behov av yrkeslärare.

Miljö och landsbygd
Christina Gestrin har inlämnat en budgetmotion om att stöda Finlands Yrkesfiskarförbund. Förbundets medlemsintäkter har minskat under en längre period p.g.a. sämre verksamhetsförutsättningar inom fiskeriet. Gestrin vill också tilldela 150,000 euro för att planera ett oljebekämpningscenter i Borgå.

För att stöda växthusnäringens försöks- och forskningsverksamhet vid Martens Trädgårdsstiftelse i Närpes vill Nils-Anders Granvik se ett anslag på 150 000 euro i budgeten.

Mikaela Nylander vill ha finansiering för sanering av Sävträsket, Hopomträsket och Lappträsket i östra Nyland som nu lider stort p.g.a. övergödning.

Astrid Thors vill säkra vattenreningen i östra Nyland genom att påbörja byggandet av ett transportavlopp från Isnäs, Kyrkoby och Forsby kommundelar i Pernå till Lovisa reningsverk.
Thors vill vidare bevara Strömfors kulturhistoriskt värdefulla bruksmiljö och föreslår 400,000 euro för iståndsättandet av sågbyggnaden vid Strömfors bruk.

Ökade väganslag i Österbotten och Nyland
Granvik anser att satsningar på basvägnätet är avgörande för Finlands konkurrenskraft och vill att riksdagen ökar anslagen för basvägnätet med 20 miljoner. Pehr Löv vill öka anslaget för enskilda vägar med 4 miljoner euro.

Christina Gestrin föreslår att riksdagen besluter om att genomföra förbättringar på stamväg 51 genom den s.k. livscykelmodellen genom att tillskriva ett planeringsanslag på 1,7 miljoner euro.

Astrid Thors vill öka trafiksäkerheten på stamväg 51 med mitträcken. Thors äskar om 1 miljon för ändamålet.

Granvik lämnade in budgetmotioner för flere vägar, bl.a. för en lätt trafikled och planering av trafiksäkerhetsförbättringar av stamväg 63 i Kronoby. Granvik föreslår också mer anslag för ny vägsträckning av landsväg 7430 och en lätt trafikled genom byggplaneområdet i Terjärv centrum. Vidare vill Granvik finansiera grundförbättringar av landsvägarna mellan Lillby och Terjärv, mellan Lassfolk och Markby samt mellan Finnabba och Åvist.

Mikaela Nylander vill i fyra budgetmotioner ha ökade anslag för grundförbättringar av vägnätet i Nyland, tryggandet och utvecklandet av Borgå
skärgårds förbindelsetrafik, byggarbetet av Borgå skärgårdsväg samt för att bygga ut vägförbindelserna till industriområdet i Sköldvik.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00