Sfp kräver mer satsningar på vägar och socialskydd.

26.09.2005 kl. 00:00
Sfp:s riksdagsmän inlämnade 26 tilläggs- och ändringsförslag till regeringens budgetproposition. Tiden för inlämnandet av budgetmotioner gick ut på måndagen 26.9.

Sociala förbättringar
Eva Biaudet förslår att föräldraledigheten förlängs tills att barnet fyller ett år. Idag tar rätten till föräldrapenning slut när barnet är omkring 9 månader. Förlängningen av föräldrapenningsperioden med 78 vardagar beräknas kosta 4,6 miljoner euro. Biaudet vill också öka bidraget till sociala sektorns kompetenscentra med 1,5 miljoner.

Pehr Löv vill öronmärka 7,5 miljoner euro till tryggandet av barn- och ungdomspsykiatriska tjänster. Löv konstaterar att sjukhusplatserna inom mentalvården minskat de senaste 25 åren men att öppenvården inte utvecklats i motsvarande takt.
Löv vill också trygga en årlig rehabilitering för alla veteraner samt göra det möjligt för veteraner att ta med någon annan än äkta maka/make på rehabilitering.

Nils-Anders Granvik vill få in 2 miljoner euro för pälsdjursföretagarnas avbytarverksamhet i budgeten för år 2006. Ett avbytarsystem kunde främja generationsväxlingar och nyetableringar, menar Granvik.

Astrid Thors vill förbättra socialskyddet för forskare. Thors uppskattar att sjukförsäkringskostnaderna för stipendietagare skulle innebära kostnader på 0,7 miljoner euro på årsnivå.
Astrid Thors noterar att antalet barn placerade i vård utanför sitt egentliga hem har ökat med en tredjedel under de åtta senaste åren. Thors vill stöda fosterfamiljerna genom att säkra finansieringen av experiment med avlastnings- och vikariehjälp för fosterföräldrar som sköter av kommunen omhändertagna barn.
Thors vill också öka finansieringen för utbildning av yrkeslärare vid Åbo Akademis pedagogiska fakultet med en halv miljon eftersom flera utredningar visar på ett ökande behov av yrkeslärare.

Miljö och landsbygd
Christina Gestrin har inlämnat en budgetmotion om att stöda Finlands Yrkesfiskarförbund. Förbundets medlemsintäkter har minskat under en längre period p.g.a. sämre verksamhetsförutsättningar inom fiskeriet. Gestrin vill också tilldela 150,000 euro för att planera ett oljebekämpningscenter i Borgå.

För att stöda växthusnäringens försöks- och forskningsverksamhet vid Martens Trädgårdsstiftelse i Närpes vill Nils-Anders Granvik se ett anslag på 150 000 euro i budgeten.

Mikaela Nylander vill ha finansiering för sanering av Sävträsket, Hopomträsket och Lappträsket i östra Nyland som nu lider stort p.g.a. övergödning.

Astrid Thors vill säkra vattenreningen i östra Nyland genom att påbörja byggandet av ett transportavlopp från Isnäs, Kyrkoby och Forsby kommundelar i Pernå till Lovisa reningsverk.
Thors vill vidare bevara Strömfors kulturhistoriskt värdefulla bruksmiljö och föreslår 400,000 euro för iståndsättandet av sågbyggnaden vid Strömfors bruk.

Ökade väganslag i Österbotten och Nyland
Granvik anser att satsningar på basvägnätet är avgörande för Finlands konkurrenskraft och vill att riksdagen ökar anslagen för basvägnätet med 20 miljoner. Pehr Löv vill öka anslaget för enskilda vägar med 4 miljoner euro.

Christina Gestrin föreslår att riksdagen besluter om att genomföra förbättringar på stamväg 51 genom den s.k. livscykelmodellen genom att tillskriva ett planeringsanslag på 1,7 miljoner euro.

Astrid Thors vill öka trafiksäkerheten på stamväg 51 med mitträcken. Thors äskar om 1 miljon för ändamålet.

Granvik lämnade in budgetmotioner för flere vägar, bl.a. för en lätt trafikled och planering av trafiksäkerhetsförbättringar av stamväg 63 i Kronoby. Granvik föreslår också mer anslag för ny vägsträckning av landsväg 7430 och en lätt trafikled genom byggplaneområdet i Terjärv centrum. Vidare vill Granvik finansiera grundförbättringar av landsvägarna mellan Lillby och Terjärv, mellan Lassfolk och Markby samt mellan Finnabba och Åvist.

Mikaela Nylander vill i fyra budgetmotioner ha ökade anslag för grundförbättringar av vägnätet i Nyland, tryggandet och utvecklandet av Borgå
skärgårds förbindelsetrafik, byggarbetet av Borgå skärgårdsväg samt för att bygga ut vägförbindelserna till industriområdet i Sköldvik.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00