Sfp kräver mer satsningar på vägar och socialskydd.

26.09.2005 kl. 00:00
Sfp:s riksdagsmän inlämnade 26 tilläggs- och ändringsförslag till regeringens budgetproposition. Tiden för inlämnandet av budgetmotioner gick ut på måndagen 26.9.

Sociala förbättringar
Eva Biaudet förslår att föräldraledigheten förlängs tills att barnet fyller ett år. Idag tar rätten till föräldrapenning slut när barnet är omkring 9 månader. Förlängningen av föräldrapenningsperioden med 78 vardagar beräknas kosta 4,6 miljoner euro. Biaudet vill också öka bidraget till sociala sektorns kompetenscentra med 1,5 miljoner.

Pehr Löv vill öronmärka 7,5 miljoner euro till tryggandet av barn- och ungdomspsykiatriska tjänster. Löv konstaterar att sjukhusplatserna inom mentalvården minskat de senaste 25 åren men att öppenvården inte utvecklats i motsvarande takt.
Löv vill också trygga en årlig rehabilitering för alla veteraner samt göra det möjligt för veteraner att ta med någon annan än äkta maka/make på rehabilitering.

Nils-Anders Granvik vill få in 2 miljoner euro för pälsdjursföretagarnas avbytarverksamhet i budgeten för år 2006. Ett avbytarsystem kunde främja generationsväxlingar och nyetableringar, menar Granvik.

Astrid Thors vill förbättra socialskyddet för forskare. Thors uppskattar att sjukförsäkringskostnaderna för stipendietagare skulle innebära kostnader på 0,7 miljoner euro på årsnivå.
Astrid Thors noterar att antalet barn placerade i vård utanför sitt egentliga hem har ökat med en tredjedel under de åtta senaste åren. Thors vill stöda fosterfamiljerna genom att säkra finansieringen av experiment med avlastnings- och vikariehjälp för fosterföräldrar som sköter av kommunen omhändertagna barn.
Thors vill också öka finansieringen för utbildning av yrkeslärare vid Åbo Akademis pedagogiska fakultet med en halv miljon eftersom flera utredningar visar på ett ökande behov av yrkeslärare.

Miljö och landsbygd
Christina Gestrin har inlämnat en budgetmotion om att stöda Finlands Yrkesfiskarförbund. Förbundets medlemsintäkter har minskat under en längre period p.g.a. sämre verksamhetsförutsättningar inom fiskeriet. Gestrin vill också tilldela 150,000 euro för att planera ett oljebekämpningscenter i Borgå.

För att stöda växthusnäringens försöks- och forskningsverksamhet vid Martens Trädgårdsstiftelse i Närpes vill Nils-Anders Granvik se ett anslag på 150 000 euro i budgeten.

Mikaela Nylander vill ha finansiering för sanering av Sävträsket, Hopomträsket och Lappträsket i östra Nyland som nu lider stort p.g.a. övergödning.

Astrid Thors vill säkra vattenreningen i östra Nyland genom att påbörja byggandet av ett transportavlopp från Isnäs, Kyrkoby och Forsby kommundelar i Pernå till Lovisa reningsverk.
Thors vill vidare bevara Strömfors kulturhistoriskt värdefulla bruksmiljö och föreslår 400,000 euro för iståndsättandet av sågbyggnaden vid Strömfors bruk.

Ökade väganslag i Österbotten och Nyland
Granvik anser att satsningar på basvägnätet är avgörande för Finlands konkurrenskraft och vill att riksdagen ökar anslagen för basvägnätet med 20 miljoner. Pehr Löv vill öka anslaget för enskilda vägar med 4 miljoner euro.

Christina Gestrin föreslår att riksdagen besluter om att genomföra förbättringar på stamväg 51 genom den s.k. livscykelmodellen genom att tillskriva ett planeringsanslag på 1,7 miljoner euro.

Astrid Thors vill öka trafiksäkerheten på stamväg 51 med mitträcken. Thors äskar om 1 miljon för ändamålet.

Granvik lämnade in budgetmotioner för flere vägar, bl.a. för en lätt trafikled och planering av trafiksäkerhetsförbättringar av stamväg 63 i Kronoby. Granvik föreslår också mer anslag för ny vägsträckning av landsväg 7430 och en lätt trafikled genom byggplaneområdet i Terjärv centrum. Vidare vill Granvik finansiera grundförbättringar av landsvägarna mellan Lillby och Terjärv, mellan Lassfolk och Markby samt mellan Finnabba och Åvist.

Mikaela Nylander vill i fyra budgetmotioner ha ökade anslag för grundförbättringar av vägnätet i Nyland, tryggandet och utvecklandet av Borgå
skärgårds förbindelsetrafik, byggarbetet av Borgå skärgårdsväg samt för att bygga ut vägförbindelserna till industriområdet i Sköldvik.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35