Sfp:s ministergrupp om rambudgeten: "Tuffa förhandlingar, hyggligt resultat"

21.03.2006 kl. 00:00
- Trots det rätt ljusa ekonomiska läget har förhandlingarna varit tuffa, och många ministerier har varit tvungna att svälja inbesparningar man helst skulle vara utan. För sfp:s del är jag speciellt nöjd över den politiska överenskommelsen om den nationella
kompensationen till jordbruket. Hela samhället bär således ansvar för EU:s utvidgning, kommenterar miljöminister Jan-Erik Enestam regeringens ramöverenskommelse som uppnåddes idag.

 
Den andra stora frågan var statsförvaltningens produktivitetsprogram.
- De riktlinjer regeringen idag kom överens om är viktiga för att hålla staten konkurrenskraftig som arbetsgivare. Staten kommer i framtiden att ännu hårdare tävla om arbetstagarna med t.ex. privata företag. Statens arbetsplatser skall vara lockande och bra organiserade. Dessutom måste statens service bli både bättre och effektivare, slår andra finansmnister Ulla-Maj Wideroos fast.

- Miljöfrågorna blev rättvist behandlade i processen. Vi lyckades t.ex. rädda miljöorganisationernas, vattenskyddets och Metso-programmets pengar, berättar minister Enestam.

Regeringen är fortfarande bekymrad över bostadssituationen i huvudstadsregionen. Därför kom man överens om att den s.k. Tarasti- arbetsgruppens förslag förs vidare så fort som möjligt. Likaså ansåg regeringen att statens ägarpolitik gällande tomtmarker i  huvudstadsregionen förenhetligas.

- Jag anser det motiverat att göra planeringsprocessen så smidig som möjligt utan att ge avkall på markanvändvändings- och bygglagens grundprinciper, säger minister Enestam.

Regeringen kom äntligen överens om att småhus får energistöd då man byter till energisnålare uppvärmningsalternativ. Stödet skall betalas
i år och nästa år.
- Det är en lättnad att beslutet kunde fattas, detta har sfp väntat på, berättar en glad Enestam.

Skrivningen om biståndspengarna åberopar regeringsprogrammets målsättning om att nå 0,7 procent av BNP år 2010. För 2007 höjs
biståndssumman till 580 miljoner euro (516 Me 2006), eller 0,43 procent av BNP.

Pressmeddelande 21.3.2006

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00