Svenska riksdaggruppen ställer spörsmål om FNB

31.03.2006 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen har med Christina Gestrin som första undertecknare inlämnat ett skriftligt spörsmål till statsrådet gällande FNB. I spörsmålet vill man veta med vilken tidtabell regeringen kan fatta beslut om att ge ett extra statsstöd till FNB:s svenska enhet. Spörsmålet har undertecknats att ledamöter från flera partier.

Riksdagsgruppen motiverar stödet med att Rundradions beslut att säga upp avtalet om nyhetsförmedling med Finska Notisbyrån FNB kommer att ha allvarliga följder för nyhetsförmedlingen i Finland.
- FNB måste skära ned sin personal och det finns stor risk att den svenska enheten måste dras in. Detta skulle ha en förödande effekt på regiontidningarna som utkommer på svenska. De flesta regiontidningar är helt beroende av FNB i sin rapportering av inrikesnyheter. Svenska enheten fungerar i praktiken också som statsrådets översättningsbyrå då den översätter statsrådets pressmeddelande som endast går ut på finska.

- Den nationella minoriteten bör garanteras möjlighet att få nyheter och information om landets händelser oberoende var i landet man bor. En möjlighet vore att återinföra statligt stöd till FNB. Stödet skulle vara öronmärkt för den svenska enheten, föreslår Svenska riksdagsgruppen.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00