Enestam: Sfp motsätter sig en sammanslagning av huvudstadsregionens kommuner

07.04.2006 kl. 00:00
Problematiken i huvudstadsregionen är på många sätt annorlunda än de problem som andra regioner står inför, framhöll Svenska folkpartiets ordförande, miljöminister Jan-Erik Enestam på kretsmötet för Sfp i Helsingfors idag. - En reform som långt förändrar kommunstrukturerna kunde i huvudstadsregionen medföra ett demokratiunderskott och även leda till att den svenskspråkiga befolkningen hotas av marginalisering, men även i denna region har man skäl att se över serviceproduktionen och samarbetet över kommungränserna, sade Enestam.

Enestam påminde om att den offentliga debatten i huvudstaden inte berört så mycket annat än gränser och kommunfusioner.

- Speciellt de stora partierna skulle gärna slå ihop Nylands och Östra Nylands förbund och dessutom skulle åtminstone samlingspartiet gärna svälja hela, eller delar av Sibbo. Men inga diskussioner har i detta skede förts om att slå ihop Nylands och Östra Nylands förbund, försäkrade Enestam.
– De tankar på en sammanslagning av förbunden som nu igen förts fram har varit personliga åsikter från personer inom projektet.

Enestam påminde om att huvudstadsregionens kommuner under alla tider har idkat samarbete i olika former och konstellationer. Genom att grunda delegationen för huvudstadsregionen har huvudstadsregionens kommuner utvidgat samarbetet att även omfatta produktion av tjänster, markanvändning och boende samt konkurrenskraften i huvudstadsregionen.

- Genom att utnyttja – och varför inte se över och vid behov fördjupa – befintliga tjänstestrukturer över kommungränserna kan huvudstadsregionens kommuner erbjuda tjänster som är både förmånligare och som geografiskt ligger närmare kommuninvånaren, sade
Enestam.

7.4.2006

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35