Budgetuttalande från riksdagsgruppens sommarmöte

16.08.2006 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen är till stora delar nöjd med finansministeriets förslag till statsbudget för år 2007. Budgeten förverkligar flera krav som riksdagsgruppen fört fram under denna riksdagsperiod, konstaterar Svenska riksdagsgruppen på sitt årliga sommarmöte i Västnyland.

Dessutom är flera andra av Sfp:s frågor insatta i budgeten:
- färjetrafiken över Kvarken samt tågtrafiken till Hangö
- Finska notisbyrån får 150.000 i statligt stöd
familjeledighetsreformen genomförs
pappamånaden blir mer flexibel
- föräldradagpenningen höjs
- adoptivfamiljernas föräldrapenningsperiod förlängs
- inkomstskatten sänks med en knapp procent för en medelinkomsttagare
- regeringen ökar sitt stöd till kommunerna med cirka 470 miljoner euro.
Svenska riksdagsgruppen ser det som en arbetsseger att kampen om finansieringen för att bredda stamväg 51 i Kyrkslätt äntligen är över. Arbetet med att bredda stamvägen till motorväg kan inledas under 2007.

 

Satsningar på kompetens och kunnande

Även regeringens sista budget bör sikta på att upprätthålla konkurrenskraften. Den bör därför innehålla särskilda framtidssatsningar på att skapa nytt kunnande och kompetens hos hela befolkningen, i arbetslivet och i skolan.

Vi påminner om regeringens löfte att återinföra de resurser som sparas genom mindre årskullar och dessa skall användas till att utveckla skolan med nya inlärningsmetoder, läromedel och satsningar på språkprogram.

 

Svenska riksdagsgruppen föreslår att studerande skall få bostadstillägg året runt och inte bara för läsårets nio månader. Reformen skulle kosta cirka 12 miljoner euro. Det är uppenbart att studietakten varierar stort beroende på studieortens kostnadsnivå.

 

Bristen på behöriga barnträdgårdslärare är akut i södra Finland. Som en akut åtgärd föreslår riksdagsgruppen att man i samarbete mellan PF vid ÅA och Arcada inför en snabbutbildning för socionomer som vill bli pedagogie kandidater.

Satsningarna på forskning och utveckling får inte stagnera, utan bör ökas som ett stöd för kunnande, kompetens och konkurrenskraft.

För en fungerande arbetsmarknad och upprätthållande av den offentliga servicen behövs en större invandring. Det är därför nödvändigt att styra resurser på att höja integrationskompetensen både hos myndigheter och invandrare.

 

Flera moment behöver tilläggssatsningar

Svenska riksdagsgruppen anser att kommunerna bör använda de medel som staten ger i tilläggsfinansiering till att förbättra vården. Riksdagsgruppen upprepar sitt förslag om att förbättra närståendevårdarnas situation. Idag får endast 10 % av närståendevårdarna ekonomiskt stöd. Fler närståendevårdare måste få ekonomiskt stöd.
Veteranernas situation måste förbättras genom en ökad resurs för hemrehabilitering och årliga hälsogranskningar. Riksdagsgruppen föreslår en förhöjning av de lägsta folkpensionerna.

 

Riksdagsgruppen är oroad över att så många barn finns representerade bland den fattigaste gruppen i samhället. Riksdagsgruppen upprepar därför förslaget om att höja barnbidragets ensamförsörjartillägg och samtidigt koppla loss barnbidraget från övriga stöd.
Regeringen bör fortsätta att öronmärka budgetmedel för barnens psykvård.

 

Svenska riksdagsgruppen vill att nästa års budget innehåller anslag för en början till pälsdjursföretagarnas semester. Gruppen kräver också att jordbrukarna får en semesterdag till enligt skrivningen i regeringsprogrammet.
Anslagen för stödet för forskning och rådgivning inom jordbruket får inte sänkas från nuvarande nivå. Tillräckliga anslag för forskning och rådgivning är en förutsättning för utvecklandet av bioenergiproduktion inom jordbruket.
Svenska riksdagsgruppen anser att företagarnas socialskydd måste förbättras både gällande arbetslöshetsskydd och avbytare vid familjeledigheter.

 

Finsk sjöfarts finansiering är inte konkurrenskraftig inom EU. Därför bör regeringen fatta beslut om en lagändring som från 2007 möjliggör utökade reserveringar för nyanskaffningar i både passagerar- och fraktsektorn.

 

Riksdagsgruppen stöder kommunikationsministeriets förslag om större anslag för basvägnätet och de privata vägarna. En acceptabel standard på vägnätet kan inte upprätthållas utan höjda anslag.
Dessutom måste anslagen för förbindelsetrafiken i skärgården höjas eftersom de ökade bränslekostnaderna hotar verksamheten i både Finska viken och Skärgårdshavet.
Samtidigt behövs mer medel för tågbanenätet. Speciellt brådskar det att få igång elektrifieringen av sträckan Seinäjoki-Vasa.

 

Trots att Finlands biståndsanslag höjs med 75 miljoner euro förblir andelen 0,43 % av BNI. Regeringen och Finland har internationellt förbundit sig till att höja andelen till 0,7 % under detta årtionde. Svenska riksdagsgruppen vill se en större höjning av biståndet i nästa års budget för att trygga det långsiktiga målet. Vi föreslår att biståndet kopplas loss från rambudgeten.
Svenska riksdagsgruppen anser att Finland aktivt bör medverka till att hitta nya finansieringsformer för att höja biståndet.

 

Vi är oroade över bristerna i nödcentralernas verksamhet och förutsätter att inrikesministeriet ser till att de kan funktionera och har tillräcklig personal. Regeringen måste också se till att fängelserna de får resurser som lagstiftningen förutsätter.

 

Sveriges televisions sebarhet i hela Svenskfinland måste tryggas då SVT:s analoga sändningar slocknar hösten 2007. Svenska riksdagsgruppen förutsätter att regeringen fattar ett principbeslut om att det traditionella grannlands TV-tittandet skall tryggas.


Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00