Wallin och Enestam: Noux och Östersjön - tydliga framgångar i tilläggsbudgeten

16.10.2006 kl. 00:00
Svenska folkpartiets ordförande, statssekreterare Stefan Wallin, konstaterar att många för sfp viktiga frågor finns med i årets andra tilläggsbudgetförslag som regeringen behandlade idag.

- Regeringens och sfp:s framgångsrika miljöpolitik fortsätter med ordentliga satsningar på Östersjön, säger Wallin.
- Oljebekämpningscentret blir nu verklighet och staten bidrar med hälften av finansieringen. Samtidigt får gränsbevakningsväsendet ny och modern utrustning, genom ett tilläggsanslag på 3 miljooner euro, för att effektivare bekämpa miljöförstöring i Östersjön, konstaterar miljöminister Jan-Erik Enestam.

- En annan glädjande nyhet är att planeringen av naturrummet i Noux, Esbo, nu kan ta fart i och med att staten är beredd att gå med i det planerade fastighetsbolaget och bidra till finansieringen med 6,5 miljoner euro. Detta har stor betydelse för hela huvudstadsregionen, sade Enestam.

Wallin konstaterade vidare att tilläggsbudgeten är det slutliga beviset på att denna regerings miljöpolitik gett konkreta resultat och regeringsprogrammets miljöskrivningar är väluppfyllda.
- Det är en välskött och resultatinriktad miljöpolitik som jag kan ta över inom kort, det känns bra, sade Wallin.

Partiordförande Wallin noterade också att skärgårdens förbindelsebåtstrafik fick ett efterlängtat tilläggsanslag på 614000
euro.
- Detta torde rädda trafiken detta år, det är en ordentlig arbetsseger för oss, sade en nöjd Wallin.

Sfp välkomnar också det finanspolitiska ministerutskottets beslut att äntligen skapa konkkurrensförutsättningar för den finska sjöfarten likvärdiga dem i våra viktigaste konkurrentländer.
- Beslutet är nödvändigt för att trygga den inhemska sjöfarten, konstaterade Enestam.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40