Wallin: Kulturminister- samt Europaministerposterna passar Sfp:s profil

16.04.2007 kl. 00:00
Svenska folkpartiets ordförande Stefan Wallin är mycket nöjd över det uppnådda förhandlingsresultatet som ger Sfp två ministerposter och regeringen ett utmärkt program.

- Portföljerna som kultur- och idrottsminister samt Europa- och invandringsminister passar Svenska folkpartiets image som bildnings- och kulturparti samt ett internationellt engagerat parti, säger Wallin.

 

- Regeringsprogrammet är en helhet som mycket långt motsvarar de frågor vi lyfte upp under valkampanjen. Både det ekonomiska spelrummet och de politiska markeringarna i regeringsprogrammet låter mycket bekanta.

- Regeringsprogrammet stärker sysselsättningen, företagsamheten och det finländska ägandet, säger Wallin. Skattepolitiken är som tagen ur sfp:s politiska program med sänkningar av inkomstskatten som stärker sysselsättningen samt satsningar på sjöfarten, en lindring av dividendbeskattningen och en sänkning av arvsskatten vid generationsväxling, som alla innebär att det inhemska ägandet stärks. Besluten om arvsskatten för privatpersoner betyder i praktiken att arv inom familjen beskattas klart lindrigare eller blir skattefria. Även sänkningen av matmomsen har en positiv inverkan på varje medborgares vardag.

- På inkomstöverföringssidan stöder regeringen de grupper som har de svårast i vårt samhälle; både genom att höja folkpensionen och ensamförsörjartilläget. När regeringen även höjer både studiepengen och inkomstgränserna för de studerande satsar man på alla generationer.

Wallin är även speciellt nöjd med skrivningarna om klimatpolitiken som han betecknar som både klar och framåtriktande. Även skrivningarna om digital-TV anser Walin vara lyckade.

- Efter den senaste tidens diskussioner om digital-TV:s framtid i Finland och de oklarheter som rått om Rundradions inställning är det positivt speciellt för FST 5 att man i regeringsprogrammet gått in för en skrivning om att trygga de digitala sändningarna på båda språken på enahanda grunder i alla skeden av den digitala utvecklingsprocessen.

Sfp lyckades få in flera viktiga skrivningar om den svenska servicen när det bl.a. gäller polisförvaltningen, tingsrätterna och social- och hälsovården. Dessutom finns det flera viktiga regionala markeringar i programmet så som Kvarkentrafiken, oljeskyddscentret i Borgå samt tryggandet av förbindelsebåtstrafiken.

LÄS HELA REGERINGSPROGRAMMET HÄR!

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40