Gestrin föreslår förbud av försäljning av glödlampor

16.05.2007 kl. 00:00
Riksdagsledamot Christina Gestrin (sfp) har lämnat in en lagmotion i vilken hon föreslår ett förbud av försäljningen av sådana glödlampor som med dagens teknik lätt kan ersättas med lågenergilampor. En övergång till lågenergilampor skulle bland annat innebära en betydande minskning av koldioxidutsläpp och
elkonsumtionen.

- Enligt en försiktig uppskattning skulle koldioxidutsläppen minska med 200 000-300 000 ton per år, säger Gestrin.

Under de närmaste åren krävs kraftåtgärder för att minska på koldioxidutsläppen från alla tänkbara utsläppskällor. Energiproduktionen och elkonsumtionen står för de största koldioxidutsläppen. Det är vår skyldighet att i vår
vardagskonsumtion snabbt övergå till energisnåla alternativ då det är tekniskt möjligt.

- Glödlampor är billiga att införskaffa, men blir i slutändan dyra eftersom deras hållbarhet är kort och de förbrukar mycket energi. En lågenergilampa motsvarar cirka 15 glödlampor, så konsumenterna skulle vinna på att gå över
till lågenergilampor, påpekar Gestrin.

Belysningen står för 18 % av energiförbrukning i hushållen. Om alla glödlampor i Finland skulle bytas ut mot lågenergilampor skulle inbesparingen i elektricitet vara ca 1 TWh per år. Det motsvarar den årliga elkonsumtionen i 50 000 hushåll. Australien har redan beslutat om att förbjuda glödlampor, och bland annat Kalifornien, Ontario och Tyskland överväger liknande förbud.

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35