Riksdagens 100-års jubileumsplenum

23.05.2007 kl. 14:30
Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
Då vi idag hedrar 100 år av jämställdhet vill vi gärna lyfta fram de stora brytningsskedena, men vi skall inte glömma bort de små stegen. Kampen för jämställdhet är snarare ett långt lapptäcke med många små tillägg som idag bildar den helhet så många kvinnor i världen avundas Finland för.
 
Vi kommer ändå inte ifrån att vi har långt kvar till målet – fullständig jämställdhet. Fortfarande är kvinnans löne-euro bara 75 cent. Fortfarande får damernas VM-hockey mindre sändningstid än herrarnas. Fortfarande ligger större fokus på män inom medicinska forskningen medan kvinnorna glöms bort. Fortfarande är det kvinnorna som tar ansvar för merparten av hushållssysslorna där hemma.
 
Trots att vi samhällspolitiker vill förändra hela samhället på en gång, måste vi lära oss att attityderna får vi med oss hemifrån. Det är därför som vi måste satsa på att förbättra jämlikheten i hemmen.
Vi måste nå jämställdhet vid matbordet hemma förrän vi kan nå jämställdhet vid kaffebordet på jobbet. Och vi måste nå jämställdhet vid kaffebordet på jobbet förrän vi kan nå jämställdhet kring styrelsebordet i ledningsgruppen.   
 
Det är därför den moderna familjepolitiken är så viktig. Jag vill berömma den aktuella tv-kampanjen om pappaledigheten. Den har öppnat många mammors och pappors ögon då man svart på vitt kunnat läsa att familjens inkomster ökar ifall pappan blir hemma med barnet istället för mamman. Jämställdhet är en lönande affär – både under innevarande beskattningsår och under kommande generationer.
 
 Trots att många förbättringar skett under de senaste åren, siktar Svenska riksdagsgruppen ändå på nya mål.
– Vi vill att pappamånaden skall bli en separat och lätt tillgänglig pappaledighet som alla pappor klarar av att ta ut.
– Vi vill att föräldrapenningsperioden förlängs från nio till tolv månader så att alla föräldrarna kan vara hemma med sitt barn till det fyllt ett år.
– Vi vill att föräldrar - vanligen pappor - som bor i ett annat hushåll får rätt att stanna hemma med sjukt barn.
– Vi vill garantera jämställdheten i samband med familjetvister genom att införa maximitid för skilsmässo- och myndighetsprocesser.
– Vi vill ytterligare grunda ett eget center för bekämpning av familjevåld enligt norsk modell.
Ja, vår önskelista på reformer är lång. 
 
Syftet med regeringens proposition är att stärka de samhällskrafter som arbetar för ökad jämställdhet mellan könen. Såsom utskottet noterar, drar även männen i de flesta fall direkt och personlig nytta av detta arbete. Det är ett bra exempel på, att jämställdhet inte handlar om att ta av männen och ge åt kvinnorna. Det är fråga om att gagna båda könen. Jämställdhet är en lönande affär!
 
Som jag redan sade i inledningen, så tar historien små steg framåt. Själv tror jag att de många små stegen är minst lika viktiga som de stora. Tiden får utvisa om detta lagförslag blev ett stort eller ett litet steg. Men jämställdheten tar i alla fall ett steg framåt – och det är det viktigaste.    
Gruppordförande Ulla-Maj Wideroos höll anförandet som berörde regeringens proposition om statsbidrag till vissa kvinnoorganisationer 23.5.2007
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Gruppanförande 18.2

Gruppanförande i debatten i anledning av regeringens redogörelse om Afghanistan
19.02.2010 kl. 09:20

Gruppanförande 9.2

Gruppanförande i riksdagsdebatten i anledning av statsministerns meddelande om regeringens politik
09.02.2010 kl. 13:45

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25