Anförande om tilläggsbudget för 2007

29.05.2007 kl. 14:25

Regeringens proposition till riksdagen om en andra tilläggsbudget för 2007, RP 15/2007 rd

Ärade herr talman! Det har under de senaste åren visat sig finnas behov av ett samlat grepp om de åländska frågorna inom statsförvaltningen och det förverkligades på det politiska planet genom den framsynthet som den här regeringen visade då en särskild minister utsågs för att handha åländska frågor. För att ärendena skall kunna beredas krävs dock tjänstemän som kan handha den uppgiften och det hade jag och den åländska regeringen med mig förväntat oss att finna i denna tilläggsbudget, men så är inte fallet.

De åländska frågorna har av tradition hört hemma i justitieministeriet, vilket kommer sig av det faktum att Ålands självstyrelse är fast förankrad i självstyrelselagen. Med åren och då särskilt efter Finlands, Ålands, inträde i EU har beröringspunkterna mellan Finland och Åland blivit fler och fler och mer komplicerade. Ärendena berör många ministerier och det föll sig därför naturligt att statsminister Lipponen inledde en serie med aftonskolor som behandlade enbart åländska frågor så att statsministern kunde koordinera de olika ministeriernas frågor. Som en följd av det togs också ett större ansvar för Åland vid statsministerns kansli.

För att få ett samlat grepp om åländska frågor är det nu dags att de resurser som funnits spridda förs till ett gemensamt åländskt sekretariat med ett övergripande ansvar. I sammanhanget kan nämnas att i flera andra länder har minoriteter tillförsäkrats egna ministerier och egna ministrar redan i grundlagen. Det har talats om en åländsk statssekreterare i flera år och syftet har varit att få ett övergripande och sammanhållet ansvar för utvecklingen av Ålands självstyrelse inom republikens statsförvaltning.

Planerna på att samla resurserna till ett sådant sekretariat drogs upp också i samband med utarbetandet av det nuvarande regeringsprogrammet. Eftersom jag vet att ärendet är förberett från tjänstemannahåll hade det varit fullt möjligt att ta med det i denna tilläggsbudget, och jag förutsätter att det snarast verkställs så att vi med hjälp av en effektiv organisation kan utveckla självstyrelsen.

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00