Rättvisa kommunikationer i hela landet!

22.08.2007 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen kräver mera pengar i nästa års statsbudget för att trygga fungerande kommunikationer i alla delar av landet. Riksdagsgruppen är däremot nöjd med att så många av partiets socialpolitiska vallöften nu har infriats.
Flera krav på trafikpolitiska satsningar.
Svenska riksdagsgruppen kräver att servicenivån inom förbindelsebåtstrafiken i skärgården bevaras på nuvarande nivå, vilket även regeringsprogrammet förutsätter. Gruppen påminner om att skärgårdstrafiken berör över 114.000 finländare. Skärgårdskommuner som går samman behöver bättre kommunikationer, inte sämre. Momentet måste höjas med 500.000 euro.
Kvarkentrafiken mellan Vasa och Umeå behöver också i framtiden statligt stöd av regeringarna i både Helsingfors och Stockholm. Den tidigare stödnivån på 500.000 euro måste bibehållas.
Underhållet av både väg- och bannätet måste bibehållas på en hög nivå. Bland järnvägssatsningarna kräver riksdagsgruppen planeringsmedel för elektrifieringen av sträckan Vasa-Seinäjoki samt Hangö-Hyvinge.
Skattereformen för rederierna brådskar för att undvika ytterligare utflaggningar. Ett beslut om en tidtabell för tonnageskattereformen måste fattas vid budgetmanglingen i augusti. Det nuvarande temporära nettolönearrangemanget för passagerarfartyg bör bli bestående på nuvarande nivå.
Svenska riksdagsgruppen anser att alla ändringar av bil- och energibeskattningen måste ha en entydigt miljöstyrande effekt. En höjning av dieselskatten mer än bensinskatten kan därför inte accepteras.
 
Svenska riksdagsgruppen betonar att regeringen lovat stöda en inkomstpolitisk lösning som gagnar de kvinnodominerade branscherna.
 
Medlen för lantbruksrådgivningen får inte sänkas som föreslagits utan momentet bör hållas på nuvarande nivå för att jordbruket skall kunna utvecklas. Positivt är ändå att Lantbrukets utvecklingsfond får 100 miljoner till.
 
Som en följd av de kraftigt växande oljetransporterna måste oljebekämpningsberedskapen stärkas längs med hela kusten. Gruppen kräver att det anskaffas mera oljebekämpningsbommar både för öppet hav och för skärgården. Samtidigt måste oljebekämpningscentret i Borgå startas upp.
Stödet till miljöorganisationerna bör hållas på 2007 års nivå för att bland annat säkerställa utbyggnaden av nätverket av tömningsstationer för båtarnas septiktankar (+400.000 €).
 
Regeringens första statsbudget innehåller stora satsningar på grund-, yrkes- och högskoleutbildning. Bland annat skall de pengar som inbesparas på grund av mindre årsklasser återinvesteras i grundskolan. Riksdagsgruppen anser att de tidigare löftena om att höja universitetens finansiering bör hållas.
Svenska riksdagsgruppen anser att avdragsrätten för donationer till stiftelser och samfund för konst, vetenskap och bevarande av kulturarv bör höjas lika mycket som för donationer till universiteten.
 
Flera förvaltningsreformer kommer att tangeras i samband med budgetmanglingen. Svenska riksdagsgruppen kräver att svensk service och förvaltning skall bestå i samband med reformering av polisen, domstolarna, och utmätningen.
 
Riksdagsgruppen vill i rådande konjunkturläge med akut hot om överhettning på bostadsmarknaden ompröva det nya avdraget för andra bostad och styra medlen för att stöda produktionen av hyresbostäder.  
 
Förverkligade vallöften.
Svenska riksdagsgruppen är nöjd över att så många av våra vallöften kan förverkligas i den första statsbudgeten.
Folkpensionärerna kan få mellan 20 till 40 euro till i månaden, en student kan få 39 euro mer i studiepenning och samtidigt få förtjäna 2760 euro mera i året än tidigare. Husdjursproducenterna får en semesterdag till i året. Ensamförsörjartillägget i barnbidraget höjs, men riksdagsgruppens krav kvarstår om att kopplingen till utkomststödet slopas. Den sociala hänsynen talar för att det fortsättningsvis bibehålls en nollklass inom dagvården.
Svenska riksdagsgruppen anser att det utlovade förbättrade stödet till anhörigvårdarna bör tas med i nästa års budget. Regeringen bör återkomma till övriga socialpolitiska åtgärder.
Positivt är att arvsskattereformen påbörjas och att framförallt avdraget för efterlevande make och minderåriga höjs rejält. Till detta kommer dessutom den allmänna höjningen av grundavdraget till 20.000 euro. Därmed kommer ungefär hälften av alla arv att bli skattefria. Riksdagsgruppens mål om att slopa arvsskatten står fortfarande fast.
Budgetuttalande 22.8.2007 kl. 12:
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00