Nauclér i budgetremissdebatten

19.09.2007 kl. 15:10

Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér höll sent igår kväll ett anförande i riksdagens budgetremissdebatt. Nauclér fäster uppmärksamhet vid att Åland "i motsats till de flesta självstyrande områden saknar skattebehörighet" och att statsbudgeten innehåller ett moment om penningöverföringar till Åland medan inget motsvarande finns på inkomstsidan, alltså vad staten bär upp på Åland i skatter, acciser och så vidare. Detta ger en felaktig bild av bidrag istället för vad det i verkligheten handlar om, återbäring av vad ålänningarna själv betalat in till staten. I nästa års budget vill Nauclér se också se medtagna statens inkomster från Åland. Sjöfarten menar Nauclér hade fått den plats den förtjänar i budgeten. Den första och mest akuta åtgärden är att trygga att passagerarfartygen förblir under finländsk flagg genom att stödet för bemanningskostnaderna permanentas. Lagpropositionen härom vill Nauclér ha så fort som möjligt. Att regeringen i sitt program tar upp framtagandet av en tonnageskattslag ser Nauclér också som en viktig markering. Hon vill att denna lag skall komma i bruk under 2008 och understryker att samma villkor bör gälla för passagerar- som lastfartyg i fråga om fartygsnyanskaffningar. Slutligen berör Nauclér Finlands internationella bistånd som med budgetpropositionen kommer att uppgå till 0,43 procent av BNP, vilket enligt Nauclér inte är tillräckligt. Finlands mål är 0,7 procent och Nauclér sade att hon kommer att lämna in en finansmotion med förslag om höjning av biståndet.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40