Svenska riksdagsgruppen lyfte upp barnen, miljön och kunnandet i gruppanförandet om nästa års budget

17.12.2007 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen är till största delen nöjd med budgetförslaget för 2008. Det framhöll riksdagsledamot Christina Gestrin i dagens budgetdebatt i riksdagen. Gestrin är Svenska riksdagsgruppens representant i riksdagens finansutskott. Gestrin berörde i sitt anförande särskilt satsningarna på barn, ungdom, miljön och kommunikationer.
– Budgeten nästa år innehåller flera satsningar för att förbättra situationen för barn och barnfamiljer; bland annat en höjning av ensamförsörjartillägget samt satsningar på psykiatriska tjänster för barn och unga. Frågeställningen är aktuell i och med illamåendet hos barn och barnfamiljer ökat bland annat till följd av olika alkoholrelaterade och mentala problem, sade Gestrin.
 
På miljösektorn lyftes fram de höjda satsningarna på Östersjön genom höjda anslag till vatten- och avloppsarbeten, samt satsningar på energisparande.
 
Christina Gestrin betonade att en grundförutsättning för ett framgångsrikt universitetsväsende i vårt land är att basfinansieringen är i skick för alla våra universitet och högskolor. Att anslaget för basfinansieringen ökas med 5 miljoner euro är nödvändigt, sade Gestrin.
 
Svenska riksdagsgruppen är dock mycket kritisk till de omdisponeringar som gjorts för en del av trafikprojekten, och anser att tidtabellen för stamväg 51 inte borde ha ändrats. Gruppen förutsätter att de projekt som riksdagen redan en gång godkänt genomförs innan beslut om nya infra-projekt görs.
 
Tidigare under dagen diskuterades även i plenum uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram. I den debatten höll riksdagsledamot Håkan Nordman Svenska riksdagsgruppens anförande. Nordman betonade särskilt sysselsättningens roll som grunden för en hållbar offentlig ekonomi.
 
– Den övergripande målsättningen för den ekonomiska politiken skall vara en hög sysselsättningsgrad. På lång sikt bör det tidigare uttalade målet om en sysselsättningsgrad på 75 % ännu gälla, sade Nordman och framhöll även behovet av en ökad arbetskraftsinvandring.
– Arbetskraftsinvandringen lättar på arbetskraftsbristen och de medföljande familjerna bidrar till en sundare demografisk utveckling. Vi behöver modeller för invandringens positiva effekter kan tas i beaktande i kalkylerna, konstaterade Nordman
 
  
Nästan en tredjedel av Svenska riksdagsgruppens budgetmotioner godkända
 
 
Många av de budgetmotioner som Svenska riksdagsgruppens medlemmar lämnade in under hösten har omfattats i det förslag till statsbudget som Riksdagen behandlar denna vecka. Totalt lämnade Svenska riksdagsgruppen in 46 budgetmotioner 2007, varav 13 nu godkänts.
 
Anslaget för vattendrags- samt vatten- och avloppsarbeten under jord- och skogsbruksministeriets moment, vilket flera av Svenska riksdagsgruppens medlemmar motionerat om, höjs med 2,5 miljoner euro. Dessutom höjs även miljöministeriets anslag för miljövårdsarbeten med tre miljoner och miljöorganisationernas anslag med 113 000 euro. Även anslag för uppgörande av en vindatlas finns i budgeten för nästa år. Finlands yrkesfiskarförbund får ett anslag om 100 000 euro för sin verksamhet, 4H får ett höjt anslag om 250 000 euro och landsbygdsrådgivningen får också en halv miljon till. Också Svenska Finlands folkting får 100 000 mer än i år för sin verksamhet. Även anslagen förbindelsbåtstrafiken i skärgården höjs med 200 000 euro. Anslaget skall användas till att rusta upp bryggorna för förbindelsebåtstrafiken. Anslaget för enskilda vägar höjs med 5 miljoner.
 
Svenska riksdagsgruppen är speciellt nöjd över att 4 miljoner öronmärks för psykiatriska tjänster för barn och ungdomar, och hoppas nu att anslaget blir permanent.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00