Svenska riksdagsgruppen lyfte upp barnen, miljön och kunnandet i gruppanförandet om nästa års budget

17.12.2007 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen är till största delen nöjd med budgetförslaget för 2008. Det framhöll riksdagsledamot Christina Gestrin i dagens budgetdebatt i riksdagen. Gestrin är Svenska riksdagsgruppens representant i riksdagens finansutskott. Gestrin berörde i sitt anförande särskilt satsningarna på barn, ungdom, miljön och kommunikationer.
– Budgeten nästa år innehåller flera satsningar för att förbättra situationen för barn och barnfamiljer; bland annat en höjning av ensamförsörjartillägget samt satsningar på psykiatriska tjänster för barn och unga. Frågeställningen är aktuell i och med illamåendet hos barn och barnfamiljer ökat bland annat till följd av olika alkoholrelaterade och mentala problem, sade Gestrin.
 
På miljösektorn lyftes fram de höjda satsningarna på Östersjön genom höjda anslag till vatten- och avloppsarbeten, samt satsningar på energisparande.
 
Christina Gestrin betonade att en grundförutsättning för ett framgångsrikt universitetsväsende i vårt land är att basfinansieringen är i skick för alla våra universitet och högskolor. Att anslaget för basfinansieringen ökas med 5 miljoner euro är nödvändigt, sade Gestrin.
 
Svenska riksdagsgruppen är dock mycket kritisk till de omdisponeringar som gjorts för en del av trafikprojekten, och anser att tidtabellen för stamväg 51 inte borde ha ändrats. Gruppen förutsätter att de projekt som riksdagen redan en gång godkänt genomförs innan beslut om nya infra-projekt görs.
 
Tidigare under dagen diskuterades även i plenum uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram. I den debatten höll riksdagsledamot Håkan Nordman Svenska riksdagsgruppens anförande. Nordman betonade särskilt sysselsättningens roll som grunden för en hållbar offentlig ekonomi.
 
– Den övergripande målsättningen för den ekonomiska politiken skall vara en hög sysselsättningsgrad. På lång sikt bör det tidigare uttalade målet om en sysselsättningsgrad på 75 % ännu gälla, sade Nordman och framhöll även behovet av en ökad arbetskraftsinvandring.
– Arbetskraftsinvandringen lättar på arbetskraftsbristen och de medföljande familjerna bidrar till en sundare demografisk utveckling. Vi behöver modeller för invandringens positiva effekter kan tas i beaktande i kalkylerna, konstaterade Nordman
 
  
Nästan en tredjedel av Svenska riksdagsgruppens budgetmotioner godkända
 
 
Många av de budgetmotioner som Svenska riksdagsgruppens medlemmar lämnade in under hösten har omfattats i det förslag till statsbudget som Riksdagen behandlar denna vecka. Totalt lämnade Svenska riksdagsgruppen in 46 budgetmotioner 2007, varav 13 nu godkänts.
 
Anslaget för vattendrags- samt vatten- och avloppsarbeten under jord- och skogsbruksministeriets moment, vilket flera av Svenska riksdagsgruppens medlemmar motionerat om, höjs med 2,5 miljoner euro. Dessutom höjs även miljöministeriets anslag för miljövårdsarbeten med tre miljoner och miljöorganisationernas anslag med 113 000 euro. Även anslag för uppgörande av en vindatlas finns i budgeten för nästa år. Finlands yrkesfiskarförbund får ett anslag om 100 000 euro för sin verksamhet, 4H får ett höjt anslag om 250 000 euro och landsbygdsrådgivningen får också en halv miljon till. Också Svenska Finlands folkting får 100 000 mer än i år för sin verksamhet. Även anslagen förbindelsbåtstrafiken i skärgården höjs med 200 000 euro. Anslaget skall användas till att rusta upp bryggorna för förbindelsebåtstrafiken. Anslaget för enskilda vägar höjs med 5 miljoner.
 
Svenska riksdagsgruppen är speciellt nöjd över att 4 miljoner öronmärks för psykiatriska tjänster för barn och ungdomar, och hoppas nu att anslaget blir permanent.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05