Trygga polisens resurser för brottsförebyggande verksamhet!

08.02.2008 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen, med riksdagsledamot Thomas Blomqvist som första undertecknare, har lämnat in ett skriftligt spörsmål om resurserna för polisens operativa och brottsförebyggande verksamhet.
Syftet med regeringens produktivitetsprogram, som lett till den uppkomna situationen, är att effektivera produktiviteten i den offentliga sektorn, bl.a. genom att minska antalet årsverken bland statsanställda. Åtgärderna som riktas till polisens operativa verksamhet upprör poliserna, eftersom det klart försvårar deras möjligheter att hålla ordning samt skydda medborgarnas hälsa och egendom, menar Svenska riksdagsgruppen. I spörsmålet understryks att polisens operativa verksamhet hör till de områden i samhället där en människas insats svårligen kan ersättas med alternativ.
 
– Verksamheten med närpoliser som inletts har varit bra förebyggande brottsverksamhet. Det är just detta arbete, där polisen är nära medborgarna, som nu är hotad, säger Blomqvist.
 
Svenska riksdagsgruppen lyfte även upp problemet med att poliser idag utbildas till arbetslöshet. Endast knappa 20 % av de utexaminerade får anställning genast.
 
Polisens grundservice måste tryggas genom tillräckliga resurser och ett rimligt mål att antalet poliser i operativ verksamhet bibehålls på 2002 års nivå. Detta är miniminivån för att trygga tillgång på säkerhetstjänster runtom i landet. Känslan av trygghet är lättare att bibehålla än att återställa, säger Svenska riksdagsgruppen.
 
– Det är alltid billigare för samhället att förebygga brott än att i efterskott utreda och processa vem som är skyldig till vad, säger Blomqvist.
 
Svenska riksdagsgruppen lyfte även genom riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson upp poliserna på frågestunden i riksdagen torsdagen den 7 februari.
Pressmeddelande 8.2.2008
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41