Wideroos: Vin i matbutikerna?

09.05.2008 kl. 13:16
Stakes generaldirektör viftade med “vin-i-matbutiken” kortet i veckan. Sen backade han en aning och skyllde på att pressen missuppfattat honom. Hur som helst så väckte han diskussionen på nytt. Och frågan delar naturligtvis såväl befolkningen som politikerna i två läger. Finländarnas förhållande till alkoholen tycks vara något komplicerat. För egen del vill jag inte ha något vin i matbutikerna. Det räcker med att Alko har ett sådant butiksnät att den som vill ha sitt vin nog hittar det och vägen är inte heller alltför lång. Sen säger någon att Alko nästan finns i matbutikerna redan eftersom de på en del ställen finns i samma byggnad. Så är det, men det kan väl ändå inte vara ett argument för att vi skall få vin i matbutikerna. Jag är övertygad om att alkoholkonsumtionen ökar om tillgängligheten blir bättre och målsättningen måste ändå vara den motsatta. Och förresten undrar jag om vi skulle ha Alko kvar i Kristinestad och Närpes om matbutikerna skulle få tillstånd att sälja vin.

Den ökande alkoholkonsumtionen handlar givetvis inte bara om tillgängligheten. Det handlar också om hur vi i allmänhet förhåller oss till alkohol, om det finns fritidsaktiviteter som sysselsätter unga, om föräldrar, skola och föreningar fostrar sina barn till en restriktiv inställning till alkohol, om priset på alkoholen är det rätta o.s.v. Och på tal om priset så är det också en grannlaga fråga. Vilken är den rätta prisnivån? Uppenbarligen ligger Finland ganska rätt just nu - åtminstone om man följer med tullens uppgifter om smuggling. Det verkar inte vara intressant att smuggla in stora mängder sprit till Finland just nu - däremot smugglas det tobak i stora mängder. Orsaken är ofta enkel: priset på en cigarettask i St Petersburg kan vara 40 cent när den i Finland kostar cirka 4 euro. Nu menar jag givetvis inte att vi skall sänka skatten på tobak, men inte tror jag heller att vi skall höja den speciellt mycket. Det uppmuntrar bara till mera smuggling och svart marknad. Det är alltså ett grannlaga arbete att hitta den rätta prispolitiken och antagligen är det så att det inte finns något exakt svar på frågan om vilken den rätta nivån är. Det är många faktorer som påverkar användningen av tobak och alkohol och skall vi minska användningen av dessa produkter behövs ett heltäckande program med en mängd åtgärder.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00