Wideroos: En form av nystart

16.05.2008 kl. 10:04
Annorlunda känns det i skrivande stund! Sen jag valdes in i riksdagen 1995 har jag (och andra) skrivit riksdagskrönikor till JT. Som läsaren säkert märkt så har vi svenskspråkiga riksdagsledamöter den förmånen att få skriva riksdagskrönikor till dagstidningarna i Österbotten. Det är faktiskt ganska roligt även om det ibland skall till en hel del för att hitta ett tema att skriva om.

Annorlunda känns det nu därför att det är sista gången jag skriver till denna tidning. Nästa gång har det gått varvet runt och tidningen heter något annat. Bra så - jag tror nog att det är en bra lösning man kommit på där norröver. Men det är klart att det känns vemodigt - 13 år är en lång tid - och jag kan ju tänka mig att det för läsarna inte heller är alldeles enkelt. Ändå måste måste både läsare, politiker och tidningarnas ägare våga tänka i nya banor. Om vi bara bemödar oss om att bevara allting som det alltid har varit så kommer ju vårt samhälle att stanna av. Ingen utveckling sker. På tidningsfronten i norr sker nu en form av nystart och den chansen skall man naturligtvis ta till vara. Allt har sin tid och nu kommer en ny tid. Kommer nog att i egenskap av läsare följa med den nya tidningen och dess linje.

Här i huvudstaden har valfinansieringen blivit ett hett tema. Vallagstiftningen förpliktigar oss till att redovisa hur vi finansierar våra valkampanjer och jag tycker att det har fungerat bra. Ända tills en centerriksdagsman säger att han har brutit mot lagen och inte redovisat enligt lagens principer. Alltså växer kravet på att förnya vallagstiftningen trots att den inte är speciellt gammal eller föråldrad. Det är bra med öppenhet och kan vi bättra på öppenheten skall vi naturligtvis också göra det. Det är bra att minister Brax tillsätter enarbetsgrupp som skall fundera över vad som skulle vara klokt att göra. Det är nämligen ett ganska grannlaga arbete. Bl.a. måste man fundera över vilka straffpåföljder man kan ta till om någon inte följer lagen. I dagens läge finns nämligen inga straffpåföljder.

Önskar nu den nya tidningen lycka till och hoppas att den blir en populär och framgångsrik tidning.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Gruppanförande 6.2 2013

Gruppanförande i remissdebatten om Statsrådets redogörelse för Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2012. Riksdagsman Thomas Blomqvist.
06.02.2013 kl. 15:27

Gruppanförande om 2013 års statsbudget

Riksdagsledamot Astrid Thors gruppanförande 17.12.2012 i debatten om finansutskottets betänkande om 2013 års statsbudget.
17.12.2012 kl. 16:57

Gruppanförande vid riksdagens jubileumsplenum 5.12.2012

Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela nylanders gruppanförande vid riksdagens jubileumsplenum inför Finlands 95. självständighetsdag.
07.12.2012 kl. 09:55

Interpellationen om kommunreformen och tryggad närservice

Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylanders gruppanförande 3/10 2012 i debatten om interpellationen om kommunreformen och tryggad närservice.
03.10.2012 kl. 15:00

Interpellationsdebatten om tryggandet av kommunala närtjänster

Det finländska välfärdssamhället står inför det faktum att kommunstrukturen i vårt land är i behov av förbättring. Servicen, som utgör en av grunderna för välfärden, förverkligas inte i dagsläget på ett för alla rättvist sätt.
29.09.2011 kl. 10:15

Debatt om regeringen Katainens regeringsprogram

Svenska riksdagsgruppen vill först gratulera talmannen till valet, och uttrycka sin förvissning om att han liksom vice talmännen leder riksdagens arbete så att både regering och opposition och alla riksdagsgrupper, större och mindre, i debatterna behandlas jämlikt och rättvist. Vi ser fram emot ett gott samarbete.
28.06.2011 kl. 13:25

Budget 2011

Under hösten har vi nåtts av både goda och dåliga nyheter om ekonomin. De goda nyheterna gäller den ekonomiska utvecklingen i vårt land där sysselsättningsläget förbättrats och näringslivet och företagsvärlden återhämtat sig och förstärkts under det gångna året.
13.12.2010 kl. 14:00