Nordman: Hälsotillståndet i världen

29.05.2008 kl. 15:11
Hälsan är viktig för oss människor, oberoende vem vi är och var vi bor. Det betonades starkt i Geneve i veckan som gick, när världshälsoorganisationen WHO samlades till sin årliga storsamling. Även Finland var väl representerat med minister Paula Risikko i spetsen.

Bilden av världen är ofta dyster i nyhetsförmedlingen, som präglas av katastrofer, krig och våld, fattigdom och elände. Tyvärr är bilderna i regel sanna och bör ses för att väcka till eftertanke och handlingar.

Samtidigt pågår det ett enormt organiserat arbete för att åstadkomma en bättre värld, som är hälsosammare, tryggare och mänskligare. Till det bidrar FN:s organisationer WHO och andra, Röda Korset och många fler. Det bekräftade dagarna i Geneve ännu en gång. Vi skall inte låta oss lamslås av svårigheterna och de stora behoven, utan använda oss av den enorma kapacitet och kunskap och de stora resurser som kan tas i användning för en rättvisare värld. Det gynnar hela världen i det långa loppet.

Det är 60 år sedan WHO grundades för att bidra till bästa möjliga hälsa, fysiskt, psykiskt och socialt för alla i världen. Tretti år senare undertecknade 134 medlemsländer Alma Ata deklarationen med " God hälsa för alla år 2000", som huvudmål. God hälsa betonades som en central mänsklig rättighet som förutsätter fungerande hälsovårdssystem i alla länder. En ny deklaration godkändes vid millenniumskiftet, alltså år 2000, med höga målsättningar för år 2015. Centrala mål är att minska barndödligheten, förbättra kvinnornas hälsa och stoppa smittosamma sjukdomar HIV/AIDS, malaria och andra.

Betydande framsteg har gjorts tack vare dessa samlade aktioner, men hälsotillståndet är fortfarande dåligt i flera avseenden. Varje år dör en halvmiljon kvinnor i samband med graviditeten och tre miljoner barn av AIDS- relaterade orsaker. Tio miljoner barn avlider innan de fyller fem år. Hur många liv släcks inte av diarré!

Det är för att eliminera dylikt som den rika världen bör ställa upp med kunskap, yrkesmänniskor och ekonomiskt bistånd. Finland gör det bra, åtminstone bättre än många andra länder. Det gäller både bidrag till WHO och till Röda Korset, där vårt land finns med på tio-i-topp-listan.

WHO:s generaldirektör Margareta Chan, Kina, har gjort ett mycket bra arbete. Kampen mot HIV/AIDS-epidemier ger resultat, likaså kampen mot tuberkulos och malaria och hon ser ljusning ifråga om barnens och kvinnornas situation. I sitt engagerade tal såg hon som stora globala utmaningar: bristen på föda, speciellt i samband med kriser, klimatförändringen och influensaepidemin. De utmaningarna får ingen blunda för.

Folkets hälsotillstånd präglar levnadsstandarden och välfärden i enskilda länder och världsdelar och i hela världen. Undersökningar visar - inte överraskande - klara samband mellan hälsa och ekonomisk tillväxt. Både i välutvecklade länder och i fattiga länder. I fattiga låginkomstländer ger investeringar i hälsa snabba och stora verkningar. I välfärds-länderna talar åldersstrukturen, arbetskraftsbehovet och levnadsstandarden för att medvetena satsningar på människornas hälsa är både nödvändiga och lönsamma.

Världens folk har mycket gemensamt!

Håkan Nordman
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om EU:s återhämtningsfond

Gruppanförande hållet av ledamot Eva Biaudet.
09.09.2020 kl. 14:53

Remissdebatt om den femte tilläggsbudget

Grupprepresentanterna gavs möjlighet till 2 minuters kommentar. Gruppordförande Anders Adlercreutz höll Svenska riksdagsgruppens taltur.
08.09.2020 kl. 16:16

Remissdebatt fjärde tilläggsbudgeten 10.6.2020

Gruppanförande hölls av riksdagsledamot Joakim Strand.
10.06.2020 kl. 15:27

Responsdebatt om planen för de offentliga finanserna

Gruppanförandet 9.6.2020 hölls av ledamot Veronic Rehn-Kivi Gruppanförande, Veronica Rehn-Kivi, Svenska riksdagsgruppen
09.06.2020 kl. 15:30

Aktualitetsdebatt om EU:s återhämtningsfond 4.6.2020

Gruppanförande i tvåspråkig version. Gruppanförandet hållet av Eva Biaudet.
04.06.2020 kl. 17:15

Statsrådets redogörelse om beredskap i EU:s stridsgrupp 1.7–31.12.2020

Gruppanförande 6.5.2020, Eva Biaudet, Svenska riksdagsgruppen
06.05.2020 kl. 18:00

Regeringens exitstrategi, coronakrisen

Remissdebatt 6.5.2020, gruppanförande, Anders Adlercreutz
06.05.2020 kl. 14:57