Nordman: Mera kärnkraft eller inte?

03.06.2008 kl. 12:30
Utbyggande av kärnkraften är föremål för het diskussion, och kommer att vara det på sfp:s partidag. Energipolitiken har blivit en mycket viktig framtidsfråga.

Energipolitiken har definitivt långsiktiga verkningar på miljön. Det märks inte minst genom klimatförändringarna, som är en av vår tids största utmaningar. Den senaste tidens trender har varit högre temperaturer, ökad nederbörd, knappare vattenreserver och häftigare stormar. Dessa följder drabbar också oss finländare vilket bevisades i Björneborg förra sommaren där ett kraftigt störtregn hade som följd vattenfyllda källare och stillastående  trafik i många timmar. Tillgången och efterfrågan på energi bidrar till en mycket oroväckande kostnadsutveckling, som de höjda bränslepriserna vittnar om.

Hotet mot miljön har lett till att energipolitiken har blivit en världsomfattande fråga. I EU har man konstaterat att utsläppen och växthusgaserna måste minskas snabbt och väsentligt. Utsläppen av växthusgaser skall minskas med 20 procent fram till år 2020 - jämfört med år 1990 - och med 30 procent om en global överenskommelse kan nås med stormakter som USA och Kina. Detta är synnerligen viktigt eftersom dessa två tillsammans med Indien står för nästan 50 % av utsläppen i världen och en ökande andel.

I Finland har regeringen fäst stor uppmärksamhet vid klimatförändringen. Målsättningen är att trygga energisparandet, förbättra energieffektiviteten och tillgången på energi samt höja självförsörjningen och minska utsläppen. Idag står energisektorn för 80 procent av utsläppen av växthusgaser. Med andra ord måste energisektorn minska växthusgasutsläppen mest, men även andra sektorer måste ta sitt ansvar.

Finland hör redan till de ledande länderna som i fråga om förnybara energikällor tillfredställer en fjärdedel av vår energiförbrukning. Användning av förnybara energikällor ökar inte koldioxidutsläppen och bör därför främjas. Att helt slopa kolindustrin är inte självklart den bästa lösningen, eftersom kolkraftverk behövs för att kunna garantera energin under vintrarna, enligt sakkunniga.

På partidagen år 1997 beslöt sfp att fortfarande säga nej till mera kärnkraft. Inför årets partidag  har partiets energipolitiska arbetsgrupp utformat ett program som fokuserar på den enskilda konsumenten och energieffektivitet. Om kärnkraften konstaterar man att partiet inte är en aktiv pådrivare av kärnkraft men att alla alternativ som är utsläppsfria, utsläppssnåla eller utsläppsneutrala och kostnadslönsamma skall granskas.

Min inställning till kärnkraft har varit negativ och jag har röstat mot flera kärnkraftverk i riksdagen. Men i dagens situation ställer klimatförändringar, hotande energibrist och stigande kostnader oss mot väggen: byggandet av ett sjätte kärnkraftverk verkar att vara en nödvändig och klok lösning. Det handlar om grundläggande saker: miljön, sysselsättningen och välfärden. Samtidigt hoppas jag att kärnkraften skall vara ett mellanskede och kunna ersättas av andra alternativ. Kan väteenergin bli en sådan lösning?  Eller solenergin?
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30