Nylund: Spannmålslagren krymper oroväckande

16.06.2008 kl. 16:21
De tre största framtida politiska utmaningarna som omfattar hela världen kommer att gälla tillgången på rent vatten, tillgången på mat för jordens ständigt växande befolkning och produktionen och konsumtionen av energi. Och alla tre hänger ihop med dagens två modeord i politiken, klimatförändring och hållbar utveckling, och åtminstone två av dem, matbristen och energin, påverkar redan idag vårt liv också i Österbotten och Finland. De flesta politiker är medvetna om situationen, men ändå drivs reformförslag som den så kallade hälsogranskningen av EU:s jordbrukspolitik och WTO-förhandlingarna framåt på ett sätt som tyder på att alla inte är det.

Det kan inte upprepas tillräckligt ofta: den enda egentliga tillväxten på vår jord är den som sker i våra gröna växter med solens strålning som motor, nämligen fotosyntesen. All annan mänsklig produktion och konsumtion är rundgång eller förbrukning av ändliga resurser. Det innebär att ansvarsfull hantering av produktionsresurserna, jord och skogsbruksmark, är av avgörande betydelse för världens framtid.

Under hela 2000-talet har vi under ett enda år, 2004, producerat mera spannmål i värden än vi konsumerat. Alla övriga år har spannmålslagren krympt och är nu de lägsta på över 30 år. Åkerarealen i världen minskar på grund av erosion och mänskligt byggande och missväxten har ökat på grund av torka. Lagren räcker bara för att föda jordens befolkning mellan en och två månader! Samtidigt växer befolkningen med 60-70 miljoner människor per år, och den goda ekonomiska utvecklingen i de jättelika ekonomierna i bland annat Kina och Indien har lett och leder till en stor ökning av konsumtionen av spannmål och ris. Den växande förbrukningen av den ändliga resursen olja har gjort att råoljepriset fördubblats på ett år och femdubblats sedan år 2001. Nödvändiga och ambitiösa mål för förnyelsebar energi från åkern både i EU och USA har bidragit till den i och för sig helt nödvändiga prisökningen på spannmål men skapar idag bekymmer i underutvecklade länder.

Så gott som alla politiker är medvetna om det här men ändå driver EU-kommissionen sin så kallade hälsogranskning i en riktning som definitivt inte underlättar produktionen i bland annat i Finland. Trots att flera av EU:s toppmöten klart slagit fast att lantbruksproduktion ska kunna bedrivas i alla delar av unionen, så har kommissionens förslag så uttalat marknadsliberala drag att det utan förändringar kommer att vara mycket svårt att tillämpa i Finland. Vår mjölkproduktion, vår nötköttsproduktion och produktionen av stärkelsepotatis är de tre grenar som kommer att ha svårt om inte kommissionen och de övriga medlemsländerna lyssnar till Finlands argumentation och ger också mindre konkurrenskraftiga jordbruksländer redskap att upprätthålla en lönsamhet i produktionen. Finlands regering är medveten om situationen och har på ett tydligt och starkt sätt fört fram vår åsikt, och riksdagen jord- och skogsbruksutskott gav i torsdags ett starkt kritiskt utlåtande om hälsogranskningen som stärker regeringens linje och är ämnat ge ytterligare tyngd åt Finlands krav.

Det kan inte var på det sättet att en föråldrad dogm om frikopplade stöd och marknadsliberalism ska väga tyngre än ansvaret för att vi också framöver ska kunna producera mat. Alla borde börja se vad den verkligt stora utmaningen i världen består av, nämligen att försörja jordens befolkning. Ett exempel: för drygt ett år sedan såldes den finländska, delvis statligt ägda gödselindustrin Kemira Grow-How till norska Yara. Nu har vi facit; Yara som i praktiken har en monopolställning har haft stora problem med gödselleveranser ut till gårdarna, priserna på gödsel har snudd på fördubblats, sortimentet har krympt och marknadsvärdet på Kemira Grow-How skulle idag vara flerdubbelt högre än vad det var för ett drygt år sedan. Somliga säger att vi lever i ett informationssamhälle, andra att vi lever i ett servicesamhälle men en krass verklighet torde vara att vi alltjämt lever i jordbrukssamhället. Människan lever någon minut utan syre, någon dag utan rent vatten och någon vecka utan mat. Utan att förringa andra värden är det en visdom som alla bör komma ihåg. Det är vårt ansvar att se till att vi även framöver kan producera mat på finländska åkrar, i finländska växthus och i finländska ladugårdar. Den maten behövs idag och den kommer att behövas allt mera i framtiden!

Mats Nylund, riksdagsledamot, Pedersöre
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00