Wideroos: Också annat borde intressera

26.06.2008 kl. 13:02
Vårens riksdagsarbete avslutades med omröstningar om tilläggsbudgeten. Men det är nog inte tilläggsbudgeten som väckt diskussion i offentligheten, trots att både den och andra lagar borde vara av intresse. I stället har det under de senaste månaderna handlat om sextrakasserier i riksdagen, om huruvida Marjo Matikainen-Kallström använt förbjudna dopningsmedel under sin skidkarriär eller hur riksdagskandidaterna och partierna skött sin valfinansiering.
Det är väl självklart att också dessa frågor skall diskuteras och få ett berättigat utrymme i pressen. Men på något sätt försvinner nu det politiska arbete som ändå görs hela tiden. Vi stiftar lagar i riksdagen och i kommunerna fattas varje vecka beslut som berör kommuninvånarna. Ibland undrar jag om vi har det så bra i vårt land att man inte riktigt bryr sig längre. Hoppas att det inte är så.
I de norra delarna av Österbotten är det också allvar. En arbetsgrupp (oenig) föreslår att Karleby-regionen skall hänföras norrut när staten ritar upp nya samarbetsområden. Förhoppningsvis engagerar detta politikerna och invånarna i Karleby och Kronoby med omnejd! Det har legat i luften och det är väl ingen hemlighet att en del centerpartister i Keski-Pohjanmaan liitto driver linjen att Karleby skall norrut. Det har pågått en tid och det är bra att det nu kommer till allas kännedom. Karleby stad skall ge utlåtande och har nu bordlagt ärendet - alltså är det inte självklart vad Karleby stad kommer att tycka.
Österbottens förbund har sin åsikt klar och jag förenar mig med den: Karleby skall naturligtvis orientera sig söderut och det måste vi tillsammans jobba för. Men Karleby stads utlåtande kommer att ha stor betydelse. Återigen är det skäl att upprepa att alla statliga reformer också har en språklig dimension - också denna. Inte kan väl någon på allvar mena att Karlebysvenskarna i framtiden skall söka sig norrut mot Uleåborgstrakten. Men så går det naturligtvis om man väljer alternativ norr.
Nu är det alltså rätt tidpunkt att agera. Riksdagen är på semester och återkommer till hösten. Men Österbotten sjuder av aktivitet under sommaren och jag är säker på att vi ses på sommarfester och -marknader någonstans i regionen.
Önskar alla läsare en skön och vilsam sommar
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41