Wideroos: Också annat borde intressera

26.06.2008 kl. 13:02
Vårens riksdagsarbete avslutades med omröstningar om tilläggsbudgeten. Men det är nog inte tilläggsbudgeten som väckt diskussion i offentligheten, trots att både den och andra lagar borde vara av intresse. I stället har det under de senaste månaderna handlat om sextrakasserier i riksdagen, om huruvida Marjo Matikainen-Kallström använt förbjudna dopningsmedel under sin skidkarriär eller hur riksdagskandidaterna och partierna skött sin valfinansiering.
Det är väl självklart att också dessa frågor skall diskuteras och få ett berättigat utrymme i pressen. Men på något sätt försvinner nu det politiska arbete som ändå görs hela tiden. Vi stiftar lagar i riksdagen och i kommunerna fattas varje vecka beslut som berör kommuninvånarna. Ibland undrar jag om vi har det så bra i vårt land att man inte riktigt bryr sig längre. Hoppas att det inte är så.
I de norra delarna av Österbotten är det också allvar. En arbetsgrupp (oenig) föreslår att Karleby-regionen skall hänföras norrut när staten ritar upp nya samarbetsområden. Förhoppningsvis engagerar detta politikerna och invånarna i Karleby och Kronoby med omnejd! Det har legat i luften och det är väl ingen hemlighet att en del centerpartister i Keski-Pohjanmaan liitto driver linjen att Karleby skall norrut. Det har pågått en tid och det är bra att det nu kommer till allas kännedom. Karleby stad skall ge utlåtande och har nu bordlagt ärendet - alltså är det inte självklart vad Karleby stad kommer att tycka.
Österbottens förbund har sin åsikt klar och jag förenar mig med den: Karleby skall naturligtvis orientera sig söderut och det måste vi tillsammans jobba för. Men Karleby stads utlåtande kommer att ha stor betydelse. Återigen är det skäl att upprepa att alla statliga reformer också har en språklig dimension - också denna. Inte kan väl någon på allvar mena att Karlebysvenskarna i framtiden skall söka sig norrut mot Uleåborgstrakten. Men så går det naturligtvis om man väljer alternativ norr.
Nu är det alltså rätt tidpunkt att agera. Riksdagen är på semester och återkommer till hösten. Men Österbotten sjuder av aktivitet under sommaren och jag är säker på att vi ses på sommarfester och -marknader någonstans i regionen.
Önskar alla läsare en skön och vilsam sommar
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35