Christina Gestrin leder Östersjöparlamentarikerna

03.09.2008 kl. 11:30
Den Parlamentariska Östersjökonferensen (BSPC), samarbetsorganisationen för
parlamenten i alla Östersjöstater, sammankom för 17:e gången 1 - 2 september, i Visby, Sverige.
Vid konferensen valdes riksdagsledamot Christina Gestrin, vicepresident för Nordiska rådet, till ordförande för organisationens
permanenta kommitté.

Tema för konferensen var energi- och klimatfrågor, samarbetet inom regionen och,
som alltid, Östersjöns ekologiska situation och arbetet för att förbättra den.
Konferensen samlade drygt 200 deltagare, parlamentariker, experter och
tjänstemän.

Gestrin kommer att leda det parlamentariska Östersjösamarbetet
fram till nästa konferens som hålls om ett år i Danmark. Hon fungerar som BSPC:s rapportör gällande arbetet mot eutrofieringen,
övergödningen av Östersjön och implementeringen av  den gemensamt antagna
aktionsplanen för reducering av fosfor- och kväveutsläppen i Östersjön.

Gestrin betonade behovet av snabba och omfattande åtgärder från regeringarnas
sida och uppmanade parlamentarikerna att i sina hemländer följa med
implementeringen av aktionsplanen och medverka till att den nationella
planeringen avancerar. Christina Gestrin konstaterade, att Helcoms aktionsplan
erbjuder arbetet för Östersjöns miljö ett bättre instrument än någonsin
tidigare, men att vi utan dröjsmål bör gripa den chans den erbjuder. Östersjön
kräver omedelbara åtgärder om vi skall kunna rädda vårt hav.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40