Svenska riksdagsgruppens budgetmotioner för år 2009

26.09.2008 kl. 12:35
Svenska riksdagsgruppens ledamöter har inlämnat 50 ändringsförslag till statsbudgeten för år 2009. Tiden för att lämna in budgetmotioner gick ut på fredagen kl. 12.
 
Satsningar på social –och hälsovården
Anna-Maja Henriksson vill trygga psykiatriska tjänster för barn och ungdomar med 8 miljoner euro. Svenska riksdagsgruppen har framgångsrikt lämnat in denna budgetmotion i riksdagen under denna och föregående riksdagsperiod. Svenska riksdagsgruppen lyfte även upp behovet av fortsatta satsningar på psykiatriska tjänster för barn och ungdomar i gruppanförandet om budgetförslaget. Dessutom vill Henriksson att barnbidragets ensamförsörjartillägg inte längre skall beaktas vid uträkningen av utkomststödet. Detta skulle leda till att inkomsterna för ensamförsörjarna skulle öka med 46,60 euro per barn och kalendermånad. Henriksson vill dessutom höja anslagen för skyddshemmen samt inrätta en informationstjänst för jämställdhet, något som regeringens jämställdhetsprogram fastställt som nödvändigt.
 
Mikaela Nylander har lämnat in en budgetmotion om på 1,5 miljoner euro för att åtgärda problemet med mentalvårdspatienternas bristande vård och rehabilitering. Nylander anser att rehabiliteringen kan utvecklas via Folkpensionsanstalten.
 
Håkan Nordman föreslår 180 000 euro för inrättandet av en handikappombudsmannatjänst. Nordman anser att systemet med ombudsmän har vista sig vara lyckat då en instans har som specifik uppgift att granska en viss grupps rättigheter och förverkligandet av dem, och nämner jämställdhetsombudsmannen och barnombudsmannen som exempel.
 
Utbildningsfrågor
 
Christina Gestrin vill ha ökade resurser för att råda bot på bristen på kompetenta barnträdgårdslärare i huvudstadsregionen. Gestrin vill att Åbo Akademi ska börja en utlokaliserad utbildning i Helsingfors och även att yrkeshögskolan Arcada borde få anta flere socionomstuderande för att upprätthålla en trygg och kvalitativ dagvård på svenska i huvudstadsregionen.
 
Mats Nylund har lämnat in en budgetmotion med begäran om anslag för nationell andel av EU:s understöd för frukt och grönt i skolorna. Kommissionen förordar anslag på 90 miljoner euro för mera frukt och grönsaker i skolorna, vilket skulle räcka till en frukt per dag varje vecka. Delfinansieringen av de medlemsstater som vill gå med i projektet uppgår till en procent av den totala budgeten eller 0,9 miljoner euro.
 
Håkan Nordman vill ha högre anslag för idrottsakademierna, vars uppgift är att underlätta elitidrottarnas möjligheter att kombinera studier och idrott. Nordman vill även öka anslaget för utvecklande och ökande av användningen av språkbad med 2 miljoner euro.
 
Mikaela Nylander föreslår 500 000 euro i tilläggsanslag för yrkesutbildningen eftersom efterfrågan på utbildad och kunnig arbetskraft i Östra Nyland och Nyland kommer att stiga i och med den kraftiga inflyttningen.
 
Miljöfrågor- och kulturlandskap
 
Christina Gestrin vill höja Finlands oljeskyddsberedskap med 5 miljoner euro, öka anslagen till miljöorganisationerna med 100 000 och öka anslaget för miljövårdsarbeten med 3,2 miljoner euro. Gestrin har också lämnat in en budgetmotion om etablerande av en projektberedningsfond för genomförandet av Östersjöns handlingsplan BSAP. Också Thomas Blomqvist, Mikaela Nylander och Håkan Nordman äskar om höjda anslag för vatten- och avloppsarbeten.
 
Kvarkens världsnaturarv är också föremål för budgetmotioner. Håkan Nordman vill att också Geologiska forskningscentralen skall delta i informationscentret Havets hus med tanke på att världsarvsstatusen erhållits på geologiska grunder. Mats Nylund vill för sin del se ett informationscenter för sälfrågor i havets hus. Nylund anser att det finns ett stort behov av neutral information för att olika yrkes- och intressegrupper skall mötas. Nylund motionerar även om anslag för att kartlägga förekomsten av sura sulfatjordar och göra upp ett handlingsprogram för att förebygga problemen. Nordman igen motionerar om anslag för inrättande av ett miljötillståndsverk i Vasa eftersom en förhållandevis stor andel av tillståndsärendena koncentrerats till västra Finland.
 
Mikaela Nylander har lämnat in en motion om 500 000 euro för åtgärder som krävs med tanke på bevarandet av bygganderna samt miljön i gamla Borgå och en motion om sanering av Lappträsket. Thomas Blomqvist vill för sin del ha anslag för iståndsättningen av byggnader på bruksområdet i Strömfors.
 
Ökat bistånd samt satsningar på det mångkulturella Finland
 
Elisabeth Nauclér är den av Svenska riksdagsgruppens medlemmar som står bakom det största äskandet om tilläggtill budgetförslaget. Nauclér vill se att anslaget för biståndssamarbetet höjs med 53 miljoner euro eftersom regeringen och Finland internationellt har förbundit sig att höja biståndets andel av BNP till 0,51 % före år 2010 och till 0,7 % av BNP före år 2015. Eftersom BNP beräknas öka nästa år, kommer de nu föreslagna anslagen inte att räcka till enligt Nauclér. Nauclér vill även se ett höjt anslag för den civila krishanteringen.
 
Eftersom antalet invandrare i Finland kraftigt har ökat under de senaste åren har Thomas Blomqvist lämnat in en budgetmotion om ett anslag för pilotprojekt för invandrare i stadsregioner. I regeringsprogrammet finns en skrivelse om att man skall uppgöra ett pilotprogram för integrering och sysselsättning av invandrare. Christina Gestrin har äskat om anslag för kulturföreningen Kassandras verksamhet.
 
Satsningar på primärnäringarna
 
Christina Gestrin lämnar även i år in en budgetmotion om stöd till Finlands yrkesfiskarförbund. Gestrin har även med framgång tidigare år arbetat för samma fråga. Thomas Blomqvist vill utveckla och trygga landsbygdsrådgivningen för 800 000 euro samt höja anslagen för ersättande av hjortdjursskador med 250 000 euro. Mats Nylund vill stöda växthusnäringen med totalt 1,65 miljoner euro genom att utöka försöks- och forksningsverksamheten vid Martens trädgårdsstiftelse i Närpes. Nylund vill även höja anslagen för 4H-organisationen med en halv miljon euro. Håkan Nordman har lämnat in en motion om anslag för stöd för ägoreglering.
 
Satsningar på vägar och infrastruktur
 
Av Svenska riksdagsgruppens budgetmotioner handlar många om ökade satsningar på vägar och infrastruktur. Thomas Blomqvist vill förbättra riksväg 25 mellan Hangö och Mäntsälä för 25 miljoner euro. Mikaela Nylander har för sin del föreslagit ett tillägg om en miljon för köp och utveckling av skärgårdens förbindelsefartygstjänster och att byggandet av skärgårdsvägen i Borgå skall börja byggas 2009. Såväl Nylander som Nordman vill att anslaget för basväghållningen bör höjas med 20 miljoner euro. Nordman vill ytterligare se en ökad satsning på kollektivtrafiken
 
Mats Nylund och Anna-Maja Henriksson vill se anslag för utbyggandet av bankorsningen vid Bennäs samt en elektrifiering av banavsnittet Bennäs-Alholmen och anslag för hamnvägen i Jakobstad. Nylund vill ytterligare se anslag för en lättrafikled mellan Lövö och Sandsund i Vasa vägdistrikt, för trafiksäkerhetsförbättringar av både Flygfältsvägen, regionväg 748, och stamväg 63 mellan Evijärvi och Kaustby samt anslag för en grundförbättring av landsväg 7390 mellan Lassfolk och Markby och förbindelseväg 17903 mellan Finnabba och Åvist, alla i Vasa vägdistrikt.
 
Dessutom har Håkan Nordman lämnat in en motion om anslag för grundande av en språkservicecentral i Vasa och elisabeth Nauclér en budgetmotion om översättning av kollektivavtal till svenska.
 
 
För mer information:
 
Riksdagsgruppens generalsekreterare Christian Sjöstrand, 050-599 7876
 
 
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15

Revisionsutskottets betänkande om informationsstyrning inom social- och hälsovården

Den första juni ifjol trädde lagändringen som innebär att revisionsutskottets uppdrag finns upptaget i grundlagen ikraft. Revisionsutskottets roll och arbete är viktigt. Att riksdagen har ett eget organ som på en allmän nivå övervakar användningen av statsfinanserna och kan påtala brister samt lyfta upp frågor till diskussion stärker riksdagens roll som det ledande statsorganet. Gällande just denna diskussion är det bara synd att såväl tidpunkt som tema sammanfaller med interpellationen vi diskuterade i tisdags.
16.10.2008 kl. 17:45

Remissdebatt om statsrådets innovationspolitiska redogörelse

Innovationspolitik är ett relativt abstrakt tema – och jag är inte helt säker på om redogörelsen som sådan lyckas räta ut alla frågetecken, eftersom de konkreta angreppssätten och åtgärderna emellanåt förblir aningen ogripbara. Detta berör alla teman som man spontant anser borde finnas med i innovationspolitiken: Utvecklingen och forskningen som en bas att stå på, behovet av finansiering och riskfinansiering, behovet av kunnande, kompetens och företagande samt de utmaningar som globaliseringen medför. Att på ett framgångsrikt sätt genomföra de förslag som statsrådet framför i redogörelsen kräver en väl genomtänkt och konkret verkställighetsplan som är förankrad i både budget och rambudget.
15.10.2008 kl. 16:15