Wideroos & Nylander: Mentalvårdspatienter måste få vård

30.09.2008 kl. 15:05
Största delen av mentalvårdspatienterna vårdas inom kommunernas bashälsovård. Enligt uppgift saknar hälften av mentalvårdspatienterna en lagstadgad vård- och rehabiliteringsplan.

Till denna plan hör en uppskattning av behovet av såväl medicinsk, psykologisk och social vård som rehabilitering. Den rehabiliterandes egna behov och önskemål skall beaktas vid uppgörandet av planen.Uppgörandet av en vårdplan kostar i sig inget, men det krävs ett bättre samarbete mellan social- och hälsovården för att lyckas. En välutbildad personal är givetvis en förutsättning för att rehabiliteringen skall fungera.

 – "Uppgörandet av en vårdplan hjälper mentalvårdspatienten att komma i vårdkön eftersom vård- och rehabiliteringsbehoven då konstateras", säger Svenska riksdagsgruppens ordförande Ulla-Maj Wideroos. – "Om en vårdplan saknas finns det uppenbara risker för att vårdbehoven inte blir tillräckligt tydliga. Vilket i sin tur leder till att vård och patienter inte möter varandra.
 
Lagen om vårdgaranti strävar efter att för alla medborgare garantera en likvärdig rätt till vård i hela landet oberoende av hälsotillstånd eller sjukdom. Vårdgarantin har i praktiken tyvärr inte lyckats säkra tillräcklig, lämplig och god vård för alla mentalvårdspatienter.
 
– "En lösning på mentalvårdspatienternas vårdproblem måste fås nu. På många orter saknas det också rehabiliterande tjänster. Rehabiliteringen kan utvecklas via Folkpensionsanstaltens system, men för detta måste staten hänvisa mera resurser", säger riksdagsledamot Mikaela Nylander, som förra fredagen lämnade in en budgetmotion för att åtgärda problemet med mentalvårdspatienternas bristande vård och rehabilitering.
 
Svenska riksdagsgruppen besökte på tisdagen den 30 september Borgå. Gruppen bekantade sig med den frivilliga brandkårsverksamheten i Tolkis och verksamheten på Tellervohemmet i Borgå. Tellervohemmet drivs av den socialpsykiatriska föreningen i östra Nyland och föreningen erbjuder de östnyländska kommunerna stödboende för mentalvårdspatienter
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41