Wideroos: Vad händer på finansmarknaden just nu!

14.10.2008 kl. 14:28
Det är nog rätt många som följer med vad som händer på finansmarknaden just nu. Det är oroligt på börserna - ena dagen upp, andra dagen ner och så upp igen. Situationen engagerar förstås också riksdagen och regeringen. Regeringen har för sin del beslutat att höja den s.k. insättningsgarantin från 25.000 euro till 50.000 euro helt i överensstämmelse med det man kommit överens om inom EU.

Det är ingen dramatik i det beslutet, men det ger givetvis en större trygghet till de som sparar pengar på banken. Det är nog också riktigt att Finland inte ensamt nu gör några beslut utan gör det som vi hittills gjort: samarbetar med de övriga EU-länderna.

Den kris vi nu ser på finansmarknaden är världsomfattande och insatserna på marknaden måste vara därefter. Jag är beredd att lita på den försäkran som både Finlands Bank (genom generaldirektör Erkki Liikanen) och Finansinspektionen gett, det vill säga att bankerna i Finland är i gott skick och att det nu inte finns orsak att vara orolig för sina depositioner.

Jag tror faktiskt också att det är så att vi i Finland lärde oss en hel del av krisen i början på 1990-talet. Däremot är nog katastrofen på Island ett faktum. Alla stora banker har nu övertagits av den isländska staten och det är givetvis allvarligt. Samtidigt är det förstås så att så mycket annat finns inte att göra i en sådan situation. Knappast kan man låta en bank gå i konkurs. Bankväsendet måste fungera - annars är landets hela ekonomi i fara. Samtidigt visar det ju hur känsligt ett samhälle är - vi är totalt beroende av att betalningstrafiken fungerar och det finns egentligen inget utrymme för något annat.

Det är klart att varje regering och riksdag måste reagera och agera när det går som på Island. Förhoppningsvis är det en kortvarig kris som snabbt reder upp sig och finansmarknaden på Island kan "normaliseras". Men visst visar dessa finanskriser i alla länder att våra samhällen är rätt sårbara och att det inte är alldeles enkelt att vara förberedd på det som händer. Men ett land som har sin ekonomi i skick (inklusive bankväsendet) har givetvis större förutsättningar att klara eventuella kriser. Finland verkar vara rätt väl rustat!

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00