Kommunen skall ha en aktiv näringspolitik

15.10.2008 kl. 16:10
Svenska riksdagsgruppen lyfte fram företagandet och det nordiska samarbetet i dagens remissdebatt om den innovationspolitiska redogörelsen i riksdagen. Riksdagsledamot Mats Nylund höll Svenska riksdagsgruppens gruppanförande.
– Regeringen slår fast att innovationspolitik är näringspolitik och att det är just hos företagaren som idéerna, risktagningsförmågan och andra färdigheter förenas, sade Nylund. – I främjandet av företagandet kan såväl staten, regionen som de enskilda kommunerna spela en viktig roll. Kommunen bör ha en aktiv näringspolitik som främjar såväl småföretagande som möjligheterna för större företag och industri att etablera sig och verka i kommunen. Små och medelstora företag bör ges sådana verksamhetsförutsättningar att de kan växa och utvecklas i samverkan med det omgivande samhället. Svenska riksdagsgruppen stöder varmt regeringens förslag om att de utvecklingsåtgärder och incitament för innovationer som gäller bland annat affärsverksamhet, ledning och arbetssätt ska stärkas.

– EU:s ekonomiska och innovationspolitiska framgång är avgörande för Finlands fortsatta välgång, skriver statsrådet i sin redogörelse. Vidare slår statsrådet fast att Finland måste aktivt delta och påverka utvecklingen av och riktningen i EU:s forsknings- och innovationspolitik, påminde Nylund. – Det stämmer säkert men här vill Svenska riksdagsgruppen också påminna om det mycket långa samarbetet vi haft med övriga Norden även inom forskning och utveckling, tillade han.

Svenska riksdagsgruppen anser att de nordiska länderna snabbt och målmedvetet bör satsa på ett förnyat och utbyggt samarbete, inte bara i Norden utan i hela Östersjöområdet, för att kunna tävla om europeiska forskningsanslag och hävda sig i den allt hårdare globala konkurrensen inom forskningsområdet.

 

Pressmeddelande 15.10.2008.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35