Nylund: Kommunalvalet - ett val för framtiden

17.10.2008 kl. 13:50
Den internationella finanskrisen präglar debatten i den finländska riksdagen. Krisen, som startat i USA och spritt sig över hela världen, har sin grund i vårdslösa kreditbeviljningar som drivits fram av snedvridna belöningssystem för direktörer och finanshajar. Den har redan nu börjat påverka finländarnas liv.

Både Finlands bank och Finansinspektionen som övervakar våra bankers verksamhet säger samstämmigt att de finländska bankerna står på en sund ekonomisk bas och att de inte dras med överstora risker. Det oaktat kommer den nedgång i ekonomin som redan syns förändra verksamhetsförutsättningarna för både stat, kommun och företag.

Parallellt med den internationella finanskrisen fortgår arbetet med nästa års statsbudget i riksdagen med sakkunnighöranden, sammanställningar av utlåtanden till finansutskottet, diskussioner, avvägningar och kompromisser. Statsbudgeten har en direkt och avgörande inverkan på den kommunala ekonomin. Däri slås grundförutsättningarna fast för en betydande del av den kommunala ekonomin. Hur den kommunala servicen verkställs i praktiken avgörs däremot av de kommun- och stadsfullmäktige som väljs den 26:e oktober.

Social- och hälsovård, barndagvård och förskola, grundskola, gymnasium och yrkesutbildning, kultur och idrott, samhälls- och byggnadsplanering, vägunderhåll och miljövård är alla exempel på några av de samhällstjänster som hemkommunen erbjuder sina invånare. En del av tjänsterna är lagstadgade och en del bedömer kommunfullmäktige helt och hållet själva om hur servicen ska ges.
Oberoende är den service som kommunen står till tjänst med oerhört viktig för oss mänskor och det är allt annat än oväsentligt vem som väljs att besluta om kommunens utveckling och framtid.

Lyhördhet och känsla skall fungera som grund när ett samhälle byggs och utvecklas. De allra svagastes behov skall beaktas samtidigt som förutsättningar för ett aktivt näringsliv skall ges. Samhället ska byggas med det allmänna bästa i åtanken, genom att lyssna och diskutera, genom att förhandla och kompromissa samt genom att söka lösningar som på sikt gynnar alla invånare oberoende av ålder, kön, yrke eller modersmål. I kommunalpolitiken lika lite som i rikspolitiken, näringslivet eller i allt socialt umgänge når man långsiktig framgång genom konfrontation, personangrepp eller skrämselpropaganda. Det som krävs för framgång, oberoende situation, är kompromissvilja, ödmjukhet och analytisk förmåga.

Finanskrisen har kastat en skugga över hela världen och det finns en oro bland det finska folket idag. Vad betyder det för min arbetsplats att börserna världen över faller, vad betyder räntehöjningarna för min privatekonomi? Ingen kan påstå sig vet exakt hur och när finanskrisen kommer att sluta och vilka  konsekvenser den kommer att ha för oss finländare. Därmed vill jag hävda att  det är extra viktigt för alla att använda sin röst i kommunalvalet. Även om det demokratiska styrelsesättet har sina brister är den ändå det överlägset bästa sättet som finns att administrera vårt samhälle. Det är inte egalt vem som väljs till att utforma vårt samhälle. Lägg din röst på en kandidat som känner din livssituation, som kan ditt närsamhälle, som är beredd att jobba hårt för att göra det ännu bättre och på ett parti som alltid ha varit beredd att bära ansvaret så under starkare som svagare konjunkturer. Svenska Österbotten hör till de mest framgångsrika regionerna i hela landet, och tillsammans ska vi se till att det också gör det i fortsättningen. Använd din röst i kommunalvalet.


Mats Nylund, riksdagsledamot, Sfp
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00