Henriksson: I Österbotten håller Sfp!

04.11.2008 kl. 08:23
Kommunalvalet har stötts och blötts den gångna veckan. Då vi ser på hela landet är det klart att samlingspartiet, sannfinländarna och de gröna hör till valets vinnare. Lika klara förlorare är centern och socialdemokraterna. Också Sfp gick bakåt på det nationella planet.

Den som bara hört på radio och sett på tv eller läst HBL har erbjudits en bild av att Sfp tappat mark överallt, men så är det ju inte. Gör vi en närmare djupdykning i svenska Österbotten ser det helt annorlunda ut än i Helsingfors och Nyland.

Vasa valkrets och då speciellt landskapet Österbotten liknar ingen annan del av landet då vi ser på valresultatet. I landskapet lyser sannfinländarna nästan med sin frånvaro och de gröna likaså. Samlingspartiet har inte heller något annat starkt fotfäste än Vasa stad. Det här beror naturligtvis mest på att Österbotten är det mest svenska landskapet i hela landet. Därför är Svenska Folkpartiet av tradition också det starkaste partiet här.

Sfp i Österbotten lyckades också hålla ställningarna i det här valet väl. Partiet gick framåt i bl.a. Jakobstad, Malax och Närpes. Vi får med våra dryga 45.000 röster fortfarande majoritet i landskapsfullmäktige. Något som ju bland annat centern hade som mål att krossa, utan att lyckas. Sammanlagt ökade Sfp:s röster i Vasa valkrets med 877 från föregående kommunalval. I procent blev det en liten tillbakagång på -0,4 %, så att vi nu fick 19,7 % av rösterna i valkretsen.

Tittar vi specifikt på Jakobstadsregionen (Jakobstad, Pedersöre, Larsmo, Nykarleby och Kronoby), så hittar vi inte en enda vare sig grön eller sannfinländare bland de invalda. Samlingspartiets enda mandat i regionen hittar vi i Jakobstad. Tala om att skilja sig från landet som helhet. I Jakobstad gjorde Sfp också sitt genom tiderna bästa val, som ger 18 platser i fullmäktige. I Pedersöre, Larsmo och Nykarleby klarade man av att hålla ställningarna, medan man i Kronoby gick något bakåt. Inte desto mindre behåller Sfp där en solklar majoritet.

Blickar vi norrut, är det klart att situationen i Karleby inger bekymmer. Centern är där det starka partiet, och har profilerat sig i valet med att vilja orientera sig norrut mot Uleåborg. Socialdemokraterna förlorade t.o.m. på sin partiledares hemmaplan. För Svenska Folkpartiet var det väntat att man skulle backa i Karleby, men inte riktigt så mycket som man nu gjorde. Vad allt detta kommer att innebära i praktiken under de kommande åren återstår att se.

Svenska Folkpartiet har som helhet alltså gjort ett rätt hyfsat val i Österbotten. Vi skall också komma ihåg att Sfp i de flesta kommuner här är det huvudsakligen ansvarsbärande partiet. I allmänhet brukar det kosta att bära ansvar. Något som centern fått smaka på i detta val i de tidigare så centerstarka områdena.

Anna-Maja Henriksson
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Ramarna för statsfinanserna 2014-2017

Gruppanförandet framfört av riksdagsledamot Mats Nylund 9.4 2013.
09.04.2013 kl. 15:00

Den internationella energi- och klimatpolitiken.

Riksdagsledamot Christina Gestrin framförde gruppanförandet i remissdebatten om den nationella energi- och klimatpolitiken 3.4 2013.
03.04.2013 kl. 15:00

Boende till skäligt pris.

Riksdagsledamot Astrid Thors. Gruppanförande 20.3 2013 i debatten om interpellation om boende till skäligt pris.
20.03.2013 kl. 14:38

Regionförvaltningsreformen

Gruppanförande 5.3 2013 hållet av riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos. Tema: Statsrådets redogörelse till riksdagen om verkställandet och utfallet av regionförvaltningsreformen
05.03.2013 kl. 15:12

Gruppanförande om butikernas öppettider 20.2 2013

Riksdagsledamot Lars Erik Gästgivars. Då butikernas öppettider liberaliserades 2009 förutsatte riksdagen att regeringen inom tre år avger en redogörelse för vilka effekterna blev i ett tiotal uppräknade avseenden. Det måste kunna sägas rent ut att den redogörelse som nu föreligger i några avseenden är en lätt besvikelse. Några av de centrala effekterna har egentligen inte utretts alls.
20.02.2013 kl. 15:00

Inerpellation om regeringens ekonomiska- och industripolitik

Gruppanförande den 13.2 2013. Riksdagsledamot Lars Erik Gästgivars.
13.02.2013 kl. 14:00

Gruppanförande vid riksmötets öppningsdebatt

Gruppordförande Mikaela Nylander höll svenska riksdagsgruppens anförande i samband med riksmötets öppning 12.2 2013
12.02.2013 kl. 14:00