Wideroos: Turbulent förra vecka

09.12.2008 kl. 09:48
Förra veckan var turbulent - det har hänt mycket i rask takt. Stora politiska frågor med konsekvenser långt in i framtiden är på agendan. Kampen mellan Vasa och Seinäjoki som placeringsort för den s.k. Ely9 visar med all önskvärd tydlighet vad det till syvende och sist handlar om: partipolitik! Och centerpolitik.
Men det visar också hur litet stöd Vasa har i de stora partierna. Varför kan man bara fråga sig. Vasa har givetvis alla sakargument på sin sida, men det tycks inte väga speciellt mycket när centerpartiet drar hemåt. Det finns nämligen annat man kan placera i Seinäjoki än just det som finns i Vasa. Seinäjoki har redan fått landsbygdsverket och det finns garanterat annat att utlokalisera från Helsingfors ännu.
Men nej! Nu har Centerpartiet med minister Kiviniemi i spetsen bestämt sig och de flesta andra finner sig i det. Det är jobbigt att stå ensam på barrikaderna och det är så det känns just nu. Men skam den som ger sig. Svenska riksdagsgruppen har två gånger denna vecka bett statsministern komma och diskutera med oss - redan det är rätt ovanligt. Minister Kiviniemi kom också och även om besluten står fast kunde vi göra en del klarlägganden. Ingen som nu arbetar i Vasa på Miljöcentralen och Vägverket behöver flytta till Seinäjoki - förutom cheferna. En överföring av tjänster sker i samband med att någon går i pension - också det besvärligt eftersom det naturligtvis sker en sakta nedtrappning av verksamheterna i Vasa. Minister Kiviniemi räknade med att ungefär hälften av arbetsplatserna på sikt flyttas från Vasa till Seinäjoki.
Beträffande Karleby har minister Kiviniemi en klar egen åsikt - Mellersta Österbottens Förbund inklusive Karleby skall föras norrut, men medgav att beslutet ännu inte är fattat utan att avgörandet sker under våren efter en omfattande utlåtanderunda. Än finns alltså chansen att hålla ihop Österbotten. Men det är klart att det nu behövs en lång rad utlåtanden till stöd för en orientering söderut. Kampen går alltså vidare även om det känns som en tung uppförsbacke just nu.

Ulla-Maj Wideroos

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41