Wideroos: Turbulent förra vecka

09.12.2008 kl. 09:48
Förra veckan var turbulent - det har hänt mycket i rask takt. Stora politiska frågor med konsekvenser långt in i framtiden är på agendan. Kampen mellan Vasa och Seinäjoki som placeringsort för den s.k. Ely9 visar med all önskvärd tydlighet vad det till syvende och sist handlar om: partipolitik! Och centerpolitik.
Men det visar också hur litet stöd Vasa har i de stora partierna. Varför kan man bara fråga sig. Vasa har givetvis alla sakargument på sin sida, men det tycks inte väga speciellt mycket när centerpartiet drar hemåt. Det finns nämligen annat man kan placera i Seinäjoki än just det som finns i Vasa. Seinäjoki har redan fått landsbygdsverket och det finns garanterat annat att utlokalisera från Helsingfors ännu.
Men nej! Nu har Centerpartiet med minister Kiviniemi i spetsen bestämt sig och de flesta andra finner sig i det. Det är jobbigt att stå ensam på barrikaderna och det är så det känns just nu. Men skam den som ger sig. Svenska riksdagsgruppen har två gånger denna vecka bett statsministern komma och diskutera med oss - redan det är rätt ovanligt. Minister Kiviniemi kom också och även om besluten står fast kunde vi göra en del klarlägganden. Ingen som nu arbetar i Vasa på Miljöcentralen och Vägverket behöver flytta till Seinäjoki - förutom cheferna. En överföring av tjänster sker i samband med att någon går i pension - också det besvärligt eftersom det naturligtvis sker en sakta nedtrappning av verksamheterna i Vasa. Minister Kiviniemi räknade med att ungefär hälften av arbetsplatserna på sikt flyttas från Vasa till Seinäjoki.
Beträffande Karleby har minister Kiviniemi en klar egen åsikt - Mellersta Österbottens Förbund inklusive Karleby skall föras norrut, men medgav att beslutet ännu inte är fattat utan att avgörandet sker under våren efter en omfattande utlåtanderunda. Än finns alltså chansen att hålla ihop Österbotten. Men det är klart att det nu behövs en lång rad utlåtanden till stöd för en orientering söderut. Kampen går alltså vidare även om det känns som en tung uppförsbacke just nu.

Ulla-Maj Wideroos

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50