Wideroos: Turbulent förra vecka

09.12.2008 kl. 09:48
Förra veckan var turbulent - det har hänt mycket i rask takt. Stora politiska frågor med konsekvenser långt in i framtiden är på agendan. Kampen mellan Vasa och Seinäjoki som placeringsort för den s.k. Ely9 visar med all önskvärd tydlighet vad det till syvende och sist handlar om: partipolitik! Och centerpolitik.
Men det visar också hur litet stöd Vasa har i de stora partierna. Varför kan man bara fråga sig. Vasa har givetvis alla sakargument på sin sida, men det tycks inte väga speciellt mycket när centerpartiet drar hemåt. Det finns nämligen annat man kan placera i Seinäjoki än just det som finns i Vasa. Seinäjoki har redan fått landsbygdsverket och det finns garanterat annat att utlokalisera från Helsingfors ännu.
Men nej! Nu har Centerpartiet med minister Kiviniemi i spetsen bestämt sig och de flesta andra finner sig i det. Det är jobbigt att stå ensam på barrikaderna och det är så det känns just nu. Men skam den som ger sig. Svenska riksdagsgruppen har två gånger denna vecka bett statsministern komma och diskutera med oss - redan det är rätt ovanligt. Minister Kiviniemi kom också och även om besluten står fast kunde vi göra en del klarlägganden. Ingen som nu arbetar i Vasa på Miljöcentralen och Vägverket behöver flytta till Seinäjoki - förutom cheferna. En överföring av tjänster sker i samband med att någon går i pension - också det besvärligt eftersom det naturligtvis sker en sakta nedtrappning av verksamheterna i Vasa. Minister Kiviniemi räknade med att ungefär hälften av arbetsplatserna på sikt flyttas från Vasa till Seinäjoki.
Beträffande Karleby har minister Kiviniemi en klar egen åsikt - Mellersta Österbottens Förbund inklusive Karleby skall föras norrut, men medgav att beslutet ännu inte är fattat utan att avgörandet sker under våren efter en omfattande utlåtanderunda. Än finns alltså chansen att hålla ihop Österbotten. Men det är klart att det nu behövs en lång rad utlåtanden till stöd för en orientering söderut. Kampen går alltså vidare även om det känns som en tung uppförsbacke just nu.

Ulla-Maj Wideroos

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00