Nylund: Kompromissen tolkades olika

09.12.2008 kl. 09:50
Ministergruppen för förvaltning och regional utveckling, Halke, enades under onsdagens möte om en kompromiss gällande den framtida organiseringen av närings-, trafik- och miljöcentralen, ELY9. Efterspelet efter ministergruppens möte var minst sagt kaotisk. Innehållet i kompromissen tolkades och marknadsfördes på helt olika sätt av ministergruppens ordförande, kommunminister Mari Kiviniemi, och de övriga ministrarna i arbetsgruppen. Medieutspelet blev därefter.

Alla de sakargument som hade lagts fram, och som stödde Vasa, föll för döva öron. Partipolitiken talade och Centerpartiet bestämde att Seinäjoki skall utvecklas till huvudort. Enligt kommunminister Mari Kiviniemis uttalanden efter Halke-mötet skulle största delen av verksamheten inom nuvarande vägdistriktet ELY9 sakta men säkert flyttas till Seinäjoki. Både vi och övriga hade en helt annan uppfattning om vad som överenskommits, och reagerade förstås starkt. Både statsministern och minister Kiviniemi besökte svenska riksdagsgruppen på torsdag, och minister Kiviniemi bekräftade där att tvångsförflyttningen endast gäller miljöcentralens och vägdistriktets chefer. De anställda behöver inte flytta, men på sikt i samband med pensioneringar och förändringar kommer omkring hälften av tjänsterna att försvinna från Vasa till Seinäjoki, meddelade Kiviniemi. Det är nu livsviktigt att alla parter i fråga fortsätter kämpa så som hittills för att verksamheterna hålls kvar i Österbotten.

Vad gäller orienteringen av Mellersta Österbottens förbund låter beslutet vänta sig. Med tanke på att Karleby och Jakobstad utgör ett pendlingsområde vore det självklara beslutet en orientering söderut, vilket också är Karleby stads första alternativ. Minister Kiviniemi har en klar åsikt och anser att Mellersta Österbottens förbunds utlåtande ska följas och att MÖF skall orientera sig norrut. Regeringen kommer för sin del att fatta beslutet på våren efter en omfattande utlåtanderunda där både alternativet med orientering norrut  och det betydligt mera naturliga alternativet med orientering söderut finns med. Nu ges lokala och regionala viljor möjlighet att uttrycka sin önskan om Mellersta Österbottens förbunds orientering norrut eller söderut. Jag är övertygad om att minister Kiviniemi kommer att överösas med utlåtanden som stöder en orientering söderut. Striden fortsätter och nu måste alla tillsammans aktivera sig för att hålla ihop Österbotten och verka för att det svenska språket i Finland får fortleva.

Mats Nylund
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40