Elisabeth Nauclér besöker Ålandsgillet i Stockholm

10.02.2009 kl. 11:15

Riksdagsledamot Elisabeth Nauclér gästar inkommande lördag föreningen Ålandsgillets årsmöte i Stockholm, där hon presenterar arbetet i Finlands riksdag och den särskilda roll som Ålands riksdagsledamot har.

Det är den tredje och sista föreningen för ålänningar som bor utanför Åland som Elisabeth besöker, tidigare har hon gästat både Ålands Vänner i Helsingfors och Ålandsringen i Åbo.

”Jag är glad över att vara inbjuden och ser fram emot att informera om det politiska livet i Finland och på Åland för ålänningarna i Sverige.” säger Elisabeth Nauclér. ”Det är särskilt viktigt att hålla kontakt och sprida information till dem, det finns en hel del utflyttade ålänningar i Sverige som fortfarande har rösträtt i lagtings- och kommunalval på Åland och ännu flere i riksdagsvalet, för dem är det svårt att följa med åländsk och finländsk politik från Sverige, och då låter de bli att utnyttja sin rösträtt. Jag hoppas i någon mån kunna råda bot på detta!”

Det är föreningens ordförande Bengt Svensson, med rötter i Eckerö, Överby, som svingar klubban vid årsmötesförhandlingarna och därefter följer festtalet och supé med dans på Folkets hus i Bagarmossen Ålandsringen hoppas på många deltagare; ”detta är ett utmärkt tillfälle för våra medlemmar att uppdatera sig om politiken öster om Ålands hav, jag utgår ifrån att det blir en livlig diskussion” säger ordförande Svensson.

Närmare uppgifter ger Elisabeth Nauclér 050 5121984

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40