Förnuftet segrade i tobakskampen!

30.03.2009 kl. 11:15

Det blir inget totalförbud mot snuset och vi skall också få äta lakritspipor i framtiden. Det beslutet kom regeringens socialpolitiska ministerarbetsgrupp med under veckan, och det tackar vi för.

Med tanke på de grundförslag som den tobakspolitiska arbetsgruppen presenterade före jul, kan man konstatera att förnuftet vann segrar på många plan. Arbetsgruppen ville ju se ett totalförbud mot snus, förbjuda lakritspiporna och kriminalisera minderårigas innehav av tobak. Föreställ er vad det hade inneburit i form av extra arbete för våra tullmyndigheter och för polisen. Vi hade i praktiken då fått en lagstiftning som skulle ha blivit omöjlig att följa upp, och som därtill hade kanaliserat såväl tullens som polisens resurser på helt fel saker. Tack och lov insåg ministerarbetsgruppen att det faktiskt finns viktigare uppgifter för de övervakande myndigheterna än att skriva ut böter åt snusande män och rökande ungdomar. För att inte tala om den inkonsekvens det i praktiken skulle ha inneburit att förbjuda snus men tillåta tobak.

Att tobak, snus och alkohol är skaldliga ämnen för hälsan råder det inget tvivel om. Man säger att enbart tobaken förorsakar kostnader för vårt samhälle på omkring 2 miljarder € per år. Därför vill också ministerarbetsgruppen att vi skall ta sikte på ett tobaksfritt Finland till år 2040. Utopi? Kanske det - men i alla händelser värt ett försök.

De åtgärder man nu föreslår rent konkret kan man ju alltid diskutera. Det föreslås att alla tobaksprodukter skall gömmas undan i våra butiker. De får alltså inte vara synligt framme. I praktiken betyder det att tobaksautomaternas tid är förbi, om lagen går igenom i riksdagen. Vid butikskassan får det finnas en lista med vilka tobaksprodukter det finns att köpa, och så skall man be butiksbiträdet om den sort man vill ha. Det blir för handeln att hitta på nya innovativa sätt att hålla tobaken under kassadisken, och för biträdena gäller det att träna ryggen! Övergångstiden föreslås vara två år. Skulle man vilja vara konsekvent borde man ju göra lika med den öl och cider som säljs i våra butiker, eller hur? Nå, vi skall väl tro att handeln inte ändå blir tvungen att bygga underjordiska öllager. Det vore inte rimligt.

Vad gäller snuset skall man få föra in 30 dosor per person för eget bruk. Till vänner, släkt och bekanta får man inte ge. Inte heller gratis eller som gåva, hur nu det skall kunna följas upp. I alla händelser ett beslut det går att leva med, mot den bakgrund att alternativet hade varit ett totalförbud. Helt uppenbart har den kraftiga folkopinionen här spelat in.

Då det gäller de minderåriga under 18 år, blir allt innehav av tobak eller snus förbjudet men som sagt inte kriminaliserat. Därtill skärps reglerna om försäljning av tobaksprodukter till minderåriga. Men lakritspipor får vi fortsätta köpa och äta och med gott samvete dela med oss. Också här spelade folkopinionen en avgörande roll, det är jag övertygad om.

Anna-Maja Henriksson

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50