Den åländska riksdagsledamoten hedrades av president Sarkozy

15.04.2009 kl. 10:45

Frankrikes ambassadör Françoise Bourolleau, riksdagsledamot Eisabeth Nauclér och riksdagsledamot Pertti Salolainen

Vid en ceremoni på Frankrikes ambassad i Helsingfors på tisdagen tilldelades riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér Franska Nationalförtjänstordens medalj av andra klassen (officer) för sitt förtjänstfulla arbete Frankrike till fromma. Franska Nationalförtjänstorden grundades av president Charles de Gaulle 1963 och har fem klasser, ordensbandet är blått. Republikens president Nicolas Sarkozy hade beslutat tilldela ordenstecknet och den överlämnades av den franska ambassadören Françoise Bourolleau.

Vid överlämnande av förtjänsttecknet höll den franska ambassadören ett tal där hon tackade Nauclér för hennes insats och intresse för Frankrike. Hon betonade Nauclérs vida kunskap i utrikesfrågor samt hennes arbete i riksdagens utrikesutskott. Utöver detta tackade ambassadören Nauclér för hennes arbete som Frankrikes honorärkonsul i Mariehamn mellan åren 2000-2007. Bourolleau hänvisade även till Nauclérs mod i det arbete hon gjort i forna Jugoslavien. Ambassadören framhöll även Nauclérs intresse för Ålands fredsinstitut och att hon var forskarrådets första ordförande. För tillfället är riksdagsledamoten ordförande för Frankrikes vängrupp i riksdagen, och fortsätter att förstärka franskt intresse bland ledamöterna.

Nauclér var väldigt glad och hedrad över ärebetygelsen. I sitt tacktal framhöll hon att i den åländska historien finns tre viktiga märkesår. Nämligen år 1856 då Åland demilitariserades i samband med Parisfreden, år 1921 då Åland fick sin självstyrelse i Genève samt år 1995 då Åland genom ett beslut i Bryssel kom med i EU på basen av ett särskilt beslut. Besluten är alla fattade i städer där franska talas och är kanske orsaken till varför det finns ett så stort intresse bland fransktalande för Åland.

Vid mottagningen i samband med överlämnandet deltog representanter för Finlands riksdag, statsförvaltning, kultur- och näringsliv samt Nauclérs familj, där Ben Listherby numera fungerar som honorärkonsuln för Frankrike i Mariehamn.


Ytterligare information:
Riksdagsledamot Elisabeth Nauclér 09 432 3047, 050 512 1984
Assistent Janina Mackiewicz, 09 432 4047
 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35