Lindra laxfiskebegränsningarna!

24.04.2009 kl. 13:00
Svenska riksdagsgruppen anser att begränsningarna i laxfisket måste lindras. Statsrådet förnyade våren 2008 förordningen om laxfisket. I och med den nya regleringen begränsades igen en gång yrkesfiskarnas möjlighet att utöva sin näring.
 
Till beslutet fogades också ett antal klämmar, vilka bland annat förutsatte att om naturlaxstammarnas tillstånd, den utplanterade laxstammens utveckling eller de positiva effekterna av förbudet mot drivgarnsfiske förordar en lindring av begränsningarna i kustfisket, skall regeringen skrida till åtgärder. Det konstaterades också att regeringen strävar till att trygga fiskenäringens fortbestånd och att det utförs en socioekonomisk utredning över laxfisket.
Den färska information som forskningen gett om laxbeståndens tillstånd är tydlig. Yngelproduktionen och fångsten speciellt i Torne älv är rekordstor. Överlevnaden i havet har förbättrats och effekterna av drivgarnsfiskeförbudet kommer att synas till fullo under de kommande åren. Allt mera lax kommer till vår kust och till älvarna i Bottniska viken.
Den socioekonomiska utredning som Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet utfört visar dels att laxens betydelse för yrkesfisket Bottniska viken är betydande och dels att yrkesfiskets ekonomiska effekter är större än fritidsfiskets betydelse i norra Finland. Yrkesfisket ger sysselsättning och kringeffekter i kustregionerna. Framförallt ger yrkesfisket våra konsumenter ett inhemskt alternativ då de köper hälsosam fisk i affärerna.
Svenska riksdagsgruppen förutsätter att jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila tar laxfiskeförordningen till ny behandling såsom forskningsresultaten och regeringens tidigare beslut förutsätter och att laxfiskebegränsningarna lindras. Fisket kunde i ett första skede tidigareläggas med två veckor och på sikt kunde yrkesfiskarna tillåtas använda ett begränsat antal redskap utan tidsmässiga begränsningar. Svenska riksdagsgruppen anser att åtgärder för näringens fortbestånd måste tas omedelbart.
Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00